Hlavní obsah

Průmyslová výroba zrychlila růst téměř o 11 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová produkce v březnu meziročně vzrostla o 10,9 procenta. Na růstu se podílela především výroba aut a kovových výrobků. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla produkce při vyloučení sezónních vlivů nižší o 0,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Meziroční výhoda dvou extra pracovních dnů přispěla k celkově rychlejšímu růstu průmyslové výroby,” uvedla pro Novinky analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce reálně meziročně vzrostla o 4,4 procenta.

„K rychlejšímu růstu průmyslové výroby přispěla opět největším dílem výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která meziročně vzrostla o silných 18,4 procenta,” zdůraznila Milučká.

Pro automobilový sektor, který táhne český průmysl, byl březen velmi úspěšný. Domácí předstihové ukazatele indikují silnou zahraniční i domácí poptávku i růst nových zakázek. I proto očekáváme, že letos bude průmyslová výroba dál nabírat na síle a meziroční tempo růstu by mělo dosáhnout 3,5 procenta,” dodala ekonomka.

Koruna podle agentury Reuters v reakci na data z české ekonomiky oslabila zhruba o čtvrtinu procenta na 26,699 koruny za euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám