Hlavní obsah

Průmyslová výroba v říjnu vzrostla

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v říjnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o tři procenta. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se v průmyslu meziročně zvýšila o 5,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Na rozdíl od stavebnictví druhá vlna koronaviru zatím průmysl výrazně nezasáhla. Průmyslová produkce poprvé od května 2019 dokonce meziročně mírně vzrostla,” uvedl Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství a průmyslu ČSÚ.

„Zásluhu na tom má především automobilový segment, který se snaží alespoň částečně dohonit jarní výpadek ve výrobě,” dodal Matějka.

Od začátku letošního roku průmyslová produkce poklesla o necelých 10 procent.

Tržby v průmyslu meziročně stouply o 2,3 procenta, na čemž má zásluhu především zahraniční poptávka. U přímého vývozu tržby vzrostly o 6,9 procenta, domácí tržby naopak poklesly o 3,7 procenta.

Dufek ještě přitvrdil: Ať se restauratéři a hoteliéři přeškolí na dělnické profese

Ekonomika

Došlo také k nárůstu počtu nových zahraničních zakázek o 8,4 procenta, zatímco tuzemské zakázky naopak poklesly o 1,7 procenta. K celkovému nárůstu zakázek o 5,2 procenta výrazně přispěla výroba motorových vozidel, která se na něm podílela 4,3 procentního bodu – tedy z drtivé většiny.

Průměrný počet zaměstnanců se v průmyslu meziročně snížil o 4,1 procenta.

„Vstup průmyslu do posledního čtvrtletí letošního roku byl navzdory druhé vlně pandemie nad očekávání silný, což je dáno skutečností, že na rozdíl od první vlny automobilky nepřerušily svůj provoz,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Zároveň je tuzemský průmysl tažen i relativně příznivým vývojem průmyslu v zahraničí. Nad očekávání lépe se vyvíjela v říjnu také například německá průmyslová produkce, která oproti září zrychlila o více než 3 procenta a její meziroční propad tak zpomalil ze 7 na 3 procenta,” dodal ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám