Hlavní obsah

Průmyslová výroba v dubnu vzrostla, s optimismem se ale musí šetřit

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v dubnu vzrostla v meziročním srovnání o 2,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o desetinu procenta. K růstu opět přispěl nejvíce automobilový průmysl, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ navíc revidoval březnová data, kde po původně oznámeném poklesu o 0,7 procenta průmysl nakonec vzrostl o 0,1 procenta.

Článek

Vedle automobilového průmyslu se na růstu podílela výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla a výroba strojů a zařízení. Naopak se nedařilo se ve výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů a v potravinářské výrobě.

O nedobré situaci svědčí podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta mimo jiné stagnující počet nových zakázek. "Objednávky z tuzemska dlouhodobě klesají a poptávka ze zahraničí v posledních měsících rovněž zpomalila," uvedl Novák.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průmyslové výroby

Duben přinesl mírný růst nových zakázek o 0,4 procenta, ale ten je tažen zahraničím, kde byl zaznamenán růst o 7,5 procenta. Domácí zakázky v dubnu klesly o 11,6 procenta.

Dubnová čísla z průmyslové výroby budou ale podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin zřejmě jen vlaštovkou, která jaro neudělá. "Když se podíváme, co se děje a bude dít v eurozóně, tak příliš nadějných vyhlídek nenajdeme. Spoléhat se nedá ani na Německo, kde včerejší data o podnikových objednávkách ukázala na pokles," nastínil Šimek

Situaci v českém průmyslu nevidí dobře ani samotní manažeři, jak ukázal poslední zveřejněný index nákupních manažerů, který klesl na nejnižší hodnotu za 33 měsíců a ze kterého vyplynulo, že objem exportních zakázek klesl nejrychleji od července 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám