Hlavní obsah

Průmysl ztrácí dech, v září se propadl o sedm procent

– Praha
Novinky, pit

Průmyslová produkce v září v porovnání se stejným měsícem loňského roku poklesla o 7,1 procenta. Jedná se tak o druhý pokles průmyslu v řadě, v srpnu to bylo o 3,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zářijový výsledek vypadá velmi nelichotivě, nicméně výsledek je výrazně ovlivněn nižším počtem pracovních dnů. Letošní září totiž mělo o dva pracovní dny méně než to loňské. „Po očištění o počet pracovních dnů by pokles činil 2,4 procenta, ale i to je zklamání,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Na výsledku se nejvíc projevila výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů propadem o 11,1 procenta. Naopak růst vykázala výroba chemických látek a přípravků a výroba koksu a rafinovaných ropných produktů.

Úsměv na tváři rozhodně nepřináší ani pohled na vývoj nových zakázek. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 procenta. Zakázky ze zahraničí klesly o 4,1 procenta, tuzemské se propadly o 7,4 procenta.

Budoucnost není růžová

„S horším výkonem průmyslu je nutno počítat i v nadcházejících měsících,“ nastínil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

To podle něj potvrzují jak předstihové ukazatele z domácí ekonomiky jako index nákupních manažerů (PMI) či výsledky konjunkturálního průzkumu, tak i obdobná data ze zahraničí. „Po shrnutí těchto faktorů se lze navíc domnívat, že to horší nás teprve čeká,“ uvedl Novák.

Na tuzemský průmysl dopadá slabá zahraniční i domácí poptávka. „Ani další měsíce zřejmě nepřinesou nijak optimistická čísla a letošní rok tak pravděpodobně pro průmysl skončí poklesem, každopádně výrazně zaostane za loňským růstem,“ souhlasí Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám