Hlavní obsah

Průmysl zpomalil tempo růstu na 8,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v srpnu rostla meziročně o 8,6 procenta. O měsíc dříve to bylo 11,2 procenta, což byl také nejlepší letošní výsledek. Mezi tahouny českého průmyslu patřila v srpnu zejména výroba dopravních prostředků a zařízení, hlavně automobilů. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

V průmyslu nejvyšší nárůst v srpnu vykazovala výroba dopravních prostředků, strojů a pryžových a plastových výrobků. Naopak pokles zaznamenal průmysl kovodělný a hutní, výroba a rozvod elektřiny, vody a plynu.

Podle Pavla Sobíška HVB Bank je český průmysl ve velmi dobré kondici a vysoký podíl automobilové výroby ho nepřekvapil. "Je to výsledek především, ale nejen, náběhu výroby v TPCA," uvedl Sobíšek.

David Navrátil z České spořitelny předpokládá, že by tento trend měl pokračovat. Průmysl by tedy neměl polevit a i nadále by měl ho měla táhnout výroba aut.

Průmysl přijímal nové lidi

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků vzrostly reálně o 12 procent, v běžných cenách o 9,1 procenta. Průměrná mzda v průmyslu meziročně také vzrostla a to o 6,8 procenta na 18 040 korun.

V srpnu se v průmyslu uplatnilo o 3,5 tisíce lidí více než před rokem. To je nárůst o 0,3 procenta. Tento nárůst je způsoben zejména zvýšením zaměstnanosti u výrobců automobilů, pryže a plastů. Zaměstnance ztrácela zejména výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, těžební a textilní průmysl.

Za hodinu si zaměstnanci v průmyslu průměrně přišli na 136,1 Kč, což je více o 2,7 procenta. Rostla i produktivita práce, která vyjadřuje poměr tržeb na jednoho zaměstnance, a to o 9,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám