Hlavní obsah

Průmysl v únoru zpomalil na 2,7 procenta. Tahounem jsou auta, pomohly i energie a chemie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v únoru zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta z lednových 10,3 procenta. Na růstu se podílela především výroba aut a elektřiny. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla produkce při vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce reálně meziročně vzrostla o 6,7 procenta. „Loňský únor měl o jeden pracovní i kalendářní den více,” připomněl ekonom Komerční banky David Kocourek.

„Dynamika průmyslu podle nás kopíruje slabší únorovou výrobu aut, která může souviset s úpravou montážních linek na novou verzi Škoda Octavia v závodech mladoboleslavského výrobce,” sdělil Novinkám.

„I přes toto si automobilový průmysl udržel pozici nejvíce rostoucího sektoru průmyslu,” dodal Kocourek s tím, že v souhrnu únorová data potvrzují dobrý vstup reálné ekonomiky do letošního roku.

Tahounem byla auta, pomohly i energie a chemie

Výroba aut k meziročnímu růstu průmyslu přispěla 1,6 procentního bodu. Samotný automobilový průmysl rostl o 7,5 procenta.

Dále se na růstu průmyslu podílela výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která k růstu průmyslu přidala 0,8 procentního bodu. Samo toto odvětví rostlo o šest procent.

Půl procentního bodu k průmyslovému růstu přidala výroba chemických látek a přípravků, která vzrostla o 18 procent.

Průmysl bude pokračovat v růstu

„Předstihové indikátory z Česka i ze sousedství indikují, že průmysl v příštích třech měsících bude pokračovat v růstu, a i důvěra v českou ekonomiku se drží na vysokých úrovních,” komentovala vývoj průmyslu pro Novinky analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

„Celkově očekáváme, že průmyslová výroba letos zrychlí své meziroční tempo růstu k 3,5 procenta z předchozího tempa 2,9 procenta,” předpovídá analytička Raiffeisenbank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám