Hlavní obsah

Průmysl se v květnu propadl o čtvrtinu, odstávky automobilek končily pozvolna

• Aktualizováno
Novinky, bož

Průmyslová produkce v květnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 25,7 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se meziročně propadla o 34,7 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Průmysl na tom nicméně byl lépe než v dubnu, oproti němu byla výroba při vyloučení sezonních vlivů vyšší o 13,8 procenta. Právě na duben připadla největší část karanténních opatření proti šíření nemoci covid-19. Nicméně značná část z nich pokračovala i většinu května.

„Výroba ve většině podniků začala postupně pozvolna nabíhat,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, průmyslu a stavebnictví ČSÚ Radek Matějka. „Výroba motorových vozidel se obnovila zhruba z poloviny,“ dodal.

Automobilky stály, průmysl se v dubnu propadl o třetinu

Ekonomika

Právě odstávky automobilek poznamenaly výkon průmyslu i v dubnu. To průmyslová výroba klesla meziročně dokonce o třetinu, na čemž se z velké části podílel právě automobilový průmysl.

Nové zakázky ze zahraničí v květnu klesly meziročně o 36,8 procenta, tuzemské potom o 29,7 procenta. K největšímu propadu zakázek došlo i v květnu ve výrobě motorových vozidel, a sice o 48,4 procenta. Na celkovém propadu zakázek měl pokles v oblasti automobilového průmyslu podíl 20,4 procentního bodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám