Hlavní obsah

Průmysl roste nejrychleji od podzimu

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla o 3,3 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o devět procent. Vyplynulo to z dat, která ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o nejrychlejší tempo růstu průmyslu od listopadu loňského roku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Tržby z průmyslové činnosti v dubnu meziročně vzrostly o 7,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 4,8 procenta. Domácí tržby stouply o 11,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v dubnu meziročně snížil o 0,4 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zmíněných zaměstnanců v tomto měsíci meziročně vzrostla o 8,4 procenta.

„Hlavní příčina zrychlení průmyslu byla výroba automobilů, která meziročně přidala o pět procent, zatímco doposud v letošním roce vesměs stagnovala či klesala,” upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Samotný zpracovatelský průmysl tak v dubnu zrychlil o 3,1 procenta, což je citelně nad letošním průměrným růstem ve výši 0,8 procenta,” dodal. „Dnešní čísla z průmyslu tak příznivě překvapila a vstup průmyslu do druhého čtvrtletí tak dopadl výrazně lépe, než naznačovaly dříve zveřejněné předstihové indikátory,” uvedl Seidler.

„Je otázkou, zda se nejedná spíše o jednorázový efekt, který v příštích měsících odezní. Nejistota ohledně vývoje globální ekonomiky totiž zůstává vzhledem k eskalujícím obchodním válkám nadále vysoká, což bude mít dopad i na tuzemský průmysl,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám