Hlavní obsah

Světová banka zhoršila odhad růstu globální ekonomiky

Světová banka (SB) v úterý zhoršila výhled globální ekonomiky. Celosvětový hospodářský růst v letošním roce podle její nové prognózy zpomalí na 2,6 procenta z loňských tří procent. V lednu banka letošní růst odhadovala na 2,9 procenta. Výhled pro Spojené státy zůstal beze změn, pro eurozónu je ale horší.

Foto: Chris Keane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Globální ekonomická aktivita začátkem roku 2019 dál ochabovala, známky zřetelné slabosti vykazovaly obchod a zpracovatelský průmysl,” uvedla banka ve své zprávě.

„Zvýšenou politickou nejistotu, včetně nedávné eskalace obchodního napětí mezi předními ekonomikami, provázelo zpomalování globálních investic a pokles důvěry,” dodala.

V příštím roce by měl růst globální ekonomiky podle nové prognózy Světové banky zrychlit na 2,7 procenta, v dalším roce by měl dosáhnout 2,8 procenta.

„Silnější ekonomický růst je klíčový ke snížení chudoby a ke zlepšení životní úrovně,” upozornil prezident SB David Malpass. Hospodářský růst podle něj teď ohrožují mimo jiné sílící obchodní bariéry a pokračující růst státních dluhů.

Světová banka nadále předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v letošním roce zvýší o 2,5 procenta. Odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny však banka zhoršila na 1,2 procenta z dříve očekávaných 1,6 procenta.

Hospodářský růst v eurozóně by tak měl výrazně zpomalit z loňských 1,8 procenta. V příštím roce by měl podle Světové banky růst eurozóny činit 1,4 procenta, v roce následujícím pak 1,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám