Hlavní obsah

Průmysl loni rostl o 6,4 procenta, na předcovidové úrovni ale není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v roce 2021 vzrostla o 6,4 procenta, o rok dříve klesla o více než sedm procent. Výsledek za loňský rok značně ovlivnily problémy v automobilovém průmyslu, který se potýkal s nedostatkem čipů. I přesto automobilová výroba meziročně rostla o 3,4 procenta. Čísla v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Meziroční srovnávací základna je ale ovlivněna tím, že se výroba v roce 2020, což byl první rok pandemie, potýkala s řadou výpadků a přerušením provozu.

„Průmyslová produkce v roce 2021 po předchozím více než sedmiprocentním poklesu vzrostla o 6,4 %. Objem výroby v porovnání s předchozím rokem zvýšila naprostá většina průmyslových odvětví v podstatě rovnoměrně,“ popsal Radek Matějka z ČSÚ.

„Předcovidové úrovně však kvůli problémům ve výrobě motorových vozidel nedosáhla,” dodal.

Průmyslu se i přes problémy v automobilové výrobě v listopadu dařilo

Ekonomika

Analytici jsou výsledkem s ohledem na propad v roce 2020 zklamaní.

"Za loňský celoroční růst průmyslové výroby vděčíme především výkonu zaznamenanému od března do července, kdy růstu výroby pomáhaly i statistické efekty dané tím, že na rozdíl od roku 2020 průmysl fungoval v zásadě naplno," citovala ČTK analytika Generali Investments Radomíra Jáče.

Počínaje srpnem ovšem podle něj na aktivitu začaly výrazněji dopadat problémy v dodávkách potřebných dílů, což platí zejména o automobilkách.

Automobilky už Česko nepotáhnou. Větší peníze leží ve videohrách

Ekonomika

Na konci loňského roku průmyslová výroby klesla, jak v prosinci, tak v celém čtvrtém čtvrtletí.

Zásadní podíl na tomto výsledku měla výroba automobilů a navazující obory, kde se firmy i nadále potýkaly s problémy v dodavatelských řetězcích a zvyšujícími se cenami materiálů a energií.

"Průmysl stále brzdí nefunkční mezinárodní dodavatelské řetězce, drahá a nespolehlivá doprava, vysoké ceny vstupů včetně energií a přetrvávající nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků," shrnul analytik ČSOB Petr Dufek.

Výběr článků

Načítám