Hlavní obsah

Průměrný důchod bude 16 280 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný starobní důchod vzroste od ledna na 16 280 korun. Ve čtvrtek to upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poté, co Právu řekla, že průměrná starobní penze se od Nového roku zvýší o 805 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Maláčové bude průměrná částka 16 280 Kč odpovídat zhruba 43 procentům průměrné mzdy.

„Tento poměr se postupně zvyšuje, aktuálně o 1,6 procentního bodu, ale stále je nízký,“ prohlásila ve čtvrtek ministryně. V budoucnu by se tak měl po­dle jejích představ blížit k 50 procentům.

Maláčová: Důchody vzrostou o 805 korun

Ekonomika

Od Nového roku růst o 805 Kč

Jak už Právo informovalo, v průměru vzrostou důchody od Nového roku o 805 korun. Tři sta korun nad zákonnou valorizaci už prošlo legislativním procesem a dostane je každý důchodce. Zákonná valorizace, která se odvíjí od růstu mezd a inflace, bude podle upřesněného výpočtu činit v průměru 505 korun.

V průměru důchody od začátku příštího roku stoupnou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude podle ministerstva práce znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta.

Dvacetitisícový důchod zajistí podle ekonomů jen mzdy a inflace

Ekonomika

„Konkrétní nový důchod se bude vypočítávat tak, že se k jeho solidární složce základní výměry připočte 350 Kč, přičemž základní výměra penzí vzroste na 3900 korun. K zásluhové části procentní výměry se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun,“ uvedlo ve čtvrtek ministerstvo.

Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit ale až od začátku roku 2023. Půjde především o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám