Hlavní obsah

Průměrný Čech každý den spotřebuje skoro 89 litrů vody

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba vody v Česku loni stoupla na průměrných 88,7 litru na osobu a den. Největší spotřeba vody je v hlavním městě, kde převyšuje 109 litrů na osobu za den. Čísla ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší spotřeba vody je v Praze. Převyšuje 109 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je o 33 litrů menší. Spotřeba vody v domácnostech meziročně vzrostla o 0,4 litru na obyvatele za den,“ uvedla Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ.

Pitná voda stojí průměrně 37,2 Kč za 1 m3 (1000 litrů) bez DPH. Ve srovnání s předchozím rokem se její cena nepatrně zvýšila, uvedli statistici. Vypočítává se jako podíl celkových tržeb za vodné k celkovému objemu vody fakturované domácnostem, průmyslu a ostatním odběratelům.

Vodou z vodovodů je zásobováno 94,7 procenta obyvatel. Délka vodovodní sítě meziročně vzrostla o 1,2 procenta na 78 584 kilometrů.

Pokračoval také nárůst podílu obyvatel napojených na kanalizaci, ten loni dosáhl 85,5 procenta. Celkový počet obyvatel v domech napojených na kanalizaci tak činí 9,05 miliónu. Většina je napojená na čistírnu odpadních vod.

Cena stočného se počítá jako podíl celkových tržeb za stočné k objemu vypouštěných odpadních vod do kanalizace. Loni vzrostla na průměrných 32,8 Kč za 1 m3. Nejvyšší je v Libereckém kraji, spočítal ČSÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám