Hlavní obsah

Zdražování v březnu polevilo, nealkoholické nápoje dokonce zlevnily

Novinky, tov

Růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 1,7 procenta z únorových 1,8 procenta. Méně než dříve zdražovaly potraviny - například máslo o osm procent - a nealkoholické nápoje zlevnily. Vyplývá to z čísel, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly podle statistiků v březnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného o 2,4 procenta, vodného o 1,9, stočného o 1,2 procenta a elektřiny o 2,8 procenta.

Oproti únoru rostly v březnu meziročně pomaleji ceny potravin - másla (o 8 procent, v únoru o 11,2 procenta), vajec (o 14,4 procenta oproti únorových 24,1 procentům), pomaleji zdražovalo i ovoce a maso.

„Zatímco ještě na podzim, kdy vrcholila máslová horečka, se inflace vyšplhala až na dosah tří procent, poslední dva měsíce je už pod dvěma procenty. Za poslední měsíc se spotřebitelské ceny snížily díky zlevnění potravin a dovolených o 0,1 procenta,” uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Upozornil, že inflace se vzdaluje od cíle i od poslední prognózy ČNB. Aktuální odchylka od výhledu centrální banky je už šest desetin procentního bodu. Očekává, že pod dvouprocentním cílem ČNB se inflace udrží i v dalších měsících.

Podle ekonomky Komerční banky Moniky Junicke ale inflace dosáhla v březnu svého dna. „Celková inflace bude v následujících měsících postupně zrychlovat i tím, jak bude mizet efekt srovnávací základny a cíle centrální banky by opět měla dosáhnout během léta. ČNB tak nic nebude stát v cestě k dalšímu zvyšování sazeb,” očekává ekonomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám