Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla o 11 procent na 38 275 korun

Novinky, bož
Aktualizováno

Průměrná hrubá mzda v České republice letos ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. Reálně po zahrnutí růstu cen stoupla o 8,2 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd činí 32 408 korun, to znamená, že přesně polovina pracujících Čechů bere více než tuto částku a přesně polovina bere méně.

Foto: Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda.

Článek

Medián více vypovídá o reálné výši mezd, protože čistý průměr je deformován velmi vysokými příjmy malé skupiny obyvatel.

„Růst průměrné mzdy o 11,3 procenta je výrazně ovlivněn loňskou nízkou základnou, kdy v některých odvětvích mzdy výrazně poklesly kvůli nástupu koronavirové krize,“ uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

V průměru loni v tomto období mzdy stagnovaly, když ve druhém čtvrtletí meziročně rostly o pouhých 231 korun z 34 111 na 34 342 korun.

Proč mzdy dál rostou? Nejslabší dostali padáka

Ekonomika

„Také se zde projevil velmi různorodý vývoj v jednotlivých odvětvích, zejména pak jednorázová výplata mimořádných odměn zdravotníkům,“ dodal Holý.

V porovnání s prvním čtvrtletím vzrostla průměrná mzda po očištění od sezonních vlivů o 1,2 procenta.

V peněžnictví a pojišťovnictví mzdy meziročně klesly o 1,6 procenta. „I přes pokles však v tomto odvětví zůstala průměrná mzda absolutně nejvyšší s 63 476 korun,“ doplnil k tomu analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Nízký růst statistici zaznamenali ve veřejné správě, obraně a sociálním zabezpečení, a to o 0,8 procenta.

Nejvyšší růst mezd vykázalo odvětví zdravotní a sociální péče, a to o 43,8 procenta. Projevilo se na tom vyplacení mimořádných odměn za práci během pandemie. V oblasti ubytování, stravování a pohostinství mzdy vzrostly o 17,3 procenta.

Elektřina bude jenom zdražovat, zlevnění není na stole, říká ekonom

Ekonomika

„Situace na pracovním trhu s převisem nabídky volných pracovních míst nad nezaměstnanými začne v nadcházejících čtvrtletích tlačit na růst mezd. Od začátku příštího roku navíc pravděpodobně dojde k výraznému navýšení minimální mzdy, což se promítne do i tlaku na růst mezd pod mediánem,“ konstatoval Novák.

„Ve druhé polovině letošního a na začátku příštího roku je však zároveň nutné počítat s tím, že na reálný růst mezd bude negativně dopadat spotřebitelská inflace, která se v některých měsících může vyšplhat i přes 4 procenta,“ varuje analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám