Hlavní obsah

Průměrná mzda v Česku vzrostla a atakuje hranici 30 000 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná hrubá mzda v Česku loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 29 320 korun. Reálně, po odečtení inflace, se zvýšila o 2,8 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Za celý loňský rok stoupla průměrná mzda meziročně také o 4,2 procenta na 27 589 korun. Reálně vzrostla o 3,5 procenta.

Průměrné mzdy v samotném čtvrtém čtvrtletí jsou vždy výrazně vyšší, než celoroční průměr. Na konci roku totiž některé firmy vyplácejí odměny či 13. plat. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 dosáhla průměrná mzda 28 152 korun.

„Ačkoliv růst nominálních mezd pokračuje ve slušném tempu, v reálném vyjádření jsme svědky zpomalení dynamiky platů. Ukrajují z nich totiž rychle se zvyšující ceny,” upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Růstu průměrné mzdy v posledním čtvrtletí pomohlo zvýšení minimální mzdy od prosince loňského roku. Navíc rekordně nízká nezaměstnanost tlačí na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům přidávali, pokud si je chtějí udržet nebo získat novou pracovní sílu. Rychleji rostly mzdy ve veřejném sektoru, kde se zvýšily meziročně o 6,1 procenta, zatímco v podnikatelské sféře se přidávalo pouze o 3,7 procenta,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Na průměrnou mzdu nedosáhnout zhruba dvě třetiny zaměstnanců. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v posledním čtvrtletí loňského roku o šest procent na 25 061 korun.

Nejvyšší průměrná mzda je i nadále v Praze - 36 584 korun. Nejnižší v zemi jsou průměrné mzdy v Karlovarském kraji - meziročně vzrostly nadprůměrným tempem o 4,8 procenta na 25 496 korun.

Anketa

Dosahuje výše vašeho výdělku úrovně průměrné mzdy?
Ano, překonává ji
18,6 %
Ano, plus minus
5,7 %
Ne
75,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám