Hlavní obsah

Průměrná mzda stoupla na 31 516 korun

• Aktualizováno
Novinky, tov

Průměrná hrubá měsíční mzda ve 3. čtvrtletí stoupla meziročně o 2458 korun na 31 516 korun. Reálně, tedy po zahrnutí inflace, se zvýšila o šest procent, uvedl ČSÚ. Rychleji rostou mzdy lidem s nižšími výdělky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Průměrná hrubá mzda oproti stejnému období loni stoupla o 8,5 procenta, po očištění o inflaci rostla o šest procent. Medián mezd stoupl na 27 719 korun.

„Výrazné je, že medián – tedy prostřední mzda – roste podstatně rychleji než mzda průměrná, která je hodně ovlivněna vysokými výdělky. Rostou především mzdy v té nižší oblasti. U žen s nejnižšími výdělky je nárůst takřka dvacetiprocentní. Celkově se tak diferenciace mezd uzavírá,“ řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Nejvyšší průměrná mzda je v Praze, 39 298 korun, naopak nejnižší je v Karlovarském kraji – 27 994 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

„Zatímco dynamika domácího HDP zaostává za zbytkem regionu, mzdový růst je v Česku i v porovnání s regionálními protějšky velmi dobrý. Oba trendy mají společného jmenovatele. Je jím utažený trh práce. Ten v blízké době nepovolí, takže i příští rok se můžeme těšit na další zvyšování výdělků,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Podle něj k tomu výrazně přispěje veřejný sektor, kde se od nového roku bude znovu masivně přidávat, i zvýšení minimální mzdy.

Podle rozhodnutí vlády minimální mzda vzroste od ledna o 1150 korun na 13 350 korun. [celá zpráva]

Anketa

Vzrostla vám v uplynulém roce mzda?
Ano, protože jsem změnil/a práci.
7 %
Ano, přidal mi stávající zaměstnavatel.
26,8 %
Ne
66,2 %
Celkem hlasovalo 2283 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám