Hlavní obsah

Protikorupční policie vyšetřuje, proč se zastavily práce na tunelu Blanka

Právo, ČTK, har
Praha
Aktualizováno

Detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) začali vyšetřovat podzimní zastavení prací na tunelovém komplexu Blanka. Protikorupční policie se na konci minulého týdne na základě trestního oznámení obrátila na Prahu a požádala o materiály týkající se stavby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tunel Blanka

Článek

Mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej případ odmítl jakkoli komentovat. „Nebudeme k této věci v tuto chvíli poskytovat žádné informace,“ sdělil pouze Právu.

Kauzu tunelu Blanka řeší od loňského léta i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Praha požádá podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) kvůli dvěma policejním aktivitám ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) o výklad pojmu péče řádného hospodáře. „V současné době tu totiž máme dvě naprosto protichůdná policejní vyšetřování,“ řekl Hudeček.

Zatímco českobudějovická expozitura ÚOOZ podle něj řeší, jestli byl porušen zákon dodatky ke smlouvě s Metrostavem místo uplatnění smluvních pokut za zdržení, protikorupční policie zvolila na kauzu opačný pohled. „Podle tohoto útvaru se naopak práce proplácet měly,“ řekl Hudeček s tím, že se jedná o naprosto odlišné interpretace a radní nevědí, jak se tedy měli správně zachovat.

Ačkoli na probíhající arbitráž mezi Prahou a Metrostavem dvě policejní šetření vliv mít nemají, podle Hudečka může městu hrozit škoda ve stamiliónech korun. „Na paní ministryni Válkovou jsme se obrátili v souvislosti s touto hrozící škodou,“ uvedl Hudeček.

Pře u rozhodčího soudu

Praha a stavební firma Metrostav se kvůli problémům týkajícím se tunelu Blanka přou u rozhodčího soudu. Metrostav v prosinci zastavil práce kvůli neproplaceným fakturám za 2,115 miliardy korun. Důvodem bylo i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací, stavbaři tak podle Metrostavu nemohli ve stavbě pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit.

Rozhodčí soud v lednu v prvním usnesení nařídil Metrostavu pokračovat v některých pracích zhruba za 50 miliónů korun. Podle stavební firmy rozhodl i o tom, že jsou smlouvy platné. Praha to ale popírá. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) tvrdí, že platnost smluv budou soudci ještě řešit.

Termín otevření problematické stavby, která vyjde Prahu na více než 36 miliard korun, se několikrát posunul. Nyní primátor mluví o létě. Metrostav ale už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvají několik měsíců. Za dokončení Blanky musí Praha zaplatit ještě více než miliardu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám