Hlavní obsah

Protekcionismus na vzestupu. Evropská komise uvalila další cla na čínskou ocel

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna protekcionismu v Americe a Evropě pokračuje. Evropská komise (EK) uvalila cla na dovoz za tepla válcované oceli z Číny, uvedl ve čtvrtek mluvčí EK Alexander Winterstein. Vyšetřování komise totiž podle něj prokázalo, že tyto produkty byly v Evropě prodávány za výrazně nízké ceny.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Dělník v čínské ocelárně

Článek

Nová cla se pohybují od 18,1 do 35,9 procenta, a jsou tak vyšší než dočasná opatření, která platila od října. Jejich deklarovaným cílem je ochrana producentů oceli v EU před důsledky dovozu levné čínské oceli, v prvním období na pět let.

Za tepla válcovaná ocel se obvykle používá k výrobě ocelových trub pro stavebnictví, výrobu lodí, plynových zásobníků, automobilů, ale i potrubí využívaných v energetice.

Protekcionismus sílí

Protekcionismus ve světě v poslední době nabírá na síle. Americký prezident Trump hovoří o 20procentním clu na dovoz z Mexika a 35procentní dani pro americké firmy či automobilky dovážející z Mexika.

Kromě zmíněné dovozní daně chce Trump uvalit i 45procentní clo na dovoz z Číny.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Evropská unie v současnosti využívá ochranářská opatření v nebývalé míře, ve snaze bránit se dovozu dotovaných ocelářských výrobků ze třetích zemí. Jde celkem o 41 opatření, 18 jich míří na výrobky původem z Číny.

Clu již podléhá například za studena válcovaná plochá ocel nebo ploché výrobky z nerezové oceli válcované za studena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám