Hlavní obsah

Projekt na nejvyšší budovu v Česku se musí změnit. Věže budou dvě

Společnost RT Torax Group ve středu ráno informovala vedení Ostravy, že musí změnit svůj projekt na výstavbu nejvyšší budovy v Česku. Tu chce firma postavit v centru Ostravy na Nové Karolině. Místo jedné věže, která má být vyšší než 230 metrů, bude mít budova věže dvě. Důvodem jsou nová zjištění z geologického průzkumu. Vyšší věž má ale stále zůstat tou nejvyšší budovou v ČR.

Vizualizace projektu: Chybik + Kristof Architects

Článek

„Geologické hodnocení a statické výpočty založení stanovily možný pokles a sesedání budovy mimo toleranční rámec, který činí sedm až devět centimetrů. Výpočty a detailní analýzy mezinárodního týmu společností Bollinger und Grohmann a Baugrund Dresden ve spolupráci s Technickou univerzitou v Drážďanech konstatovaly možný pokles této výškové budovy až o 16 centimetrů,“ vysvětlila v tiskové zprávě firma.

V průběhu loňského roku proběhla první fáze geologického posouzení pozemku v oblasti Nové Karoliny v centru Ostravy. Území je dotčeno hornickou činností, která v tomto prostoru probíhala od 18. století.

Sondy vrtané až do hloubky 150 metrů, rozbor materiálů a následné statické výpočty prokázaly, že na pozemku, pracovně nazývaném kvůli svému tvaru Slza, lze stavět i velmi vysoké budovy. Stav důlních stařin i mělkých geologických vrstev je pro stavbu výškových budov vyhovující.

U Uherska se chystá unikátní most

Domácí

Přílišné riziko

Poté firma zadala detailní projekt, který byl znovu podroben zkoumání, zejména laboratorním zkouškám a rozborům stlačování vrchních vrstev jílu v podloží.

„Závěrem odborníků je konstatování, že kvalita místních neogenních jílů představuje pro úzkou základnu jedné věže přílišné riziko. Důlní stařiny ve větších hloubkách problém nepředstavují, avšak založení jedné věže v tomto prostoru není možné kvůli kvalitě a nosnosti geologických vrstev nad bývalými důlními díly,“ upřesnil mluvčí společnosti RT Torax Group Jindřich Vaněk.

Předseda představenstva RT Torax Group Tomáš Haring doplnil, že se firma zaměřuje na bezpečnost samotné stavby i jejího provozu. „Musíme mít v tomto ohledu před zahájením stavby naprostou jistotu,“ upozornil Haring.

Michal Krištof z architektonického ateliéru Chybik+Kristof Architects & Urban Designers uvedl, že ateliér připraví nový návrh, který bude vyhovovat novým zjištěním.

Jedním z nejlepších evropských počinů je i proměna budovy od ateliéru BDR

Tipy a trendy

„Odborníci konstatovali doporučení vrátit se k původnímu řešení komplexu tvořeného dvěma věžemi a rozložení zatížení celé hmoty do větší plochy. Dvě věže budou nicméně oproti původnímu návrhu výrazněji vzdálené. Vyšší z nich bude i nadále s jistotou nejvyšší budovou v České republice. Všechny původně navržené urbanistické, městotvorné prvky zůstanou zachovány,“ sdělil Krištof.

Cena přes dvě miliardy

Budova má být novou dominantou Ostravy. Půjde o obchodně administrativní centrum s hotelem a byty, podle dřívějších informací mělo mít 60 pater a stát přes dvě miliardy korun.

Podle investora zůstanou veškeré funkce z původního návrhu projektu zachovány. Největší část komplexu tak stále budou tvořit rezidenční byty, v nejvyšších patrech bude vyhlídka pro veřejnost. Součástí nového objektu bude nadále i hotel, kancelářské prostory, restaurace a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám