Hlavní obsah

Produkce masa v Česku mírně stoupla, jsme stále závislí na dovozu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkce masa v Česku se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o necelá tři procenta na 112 320 tun. Vepřového se vyrábí třikrát víc než hovězího, vyplývá z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Česko není v produkci masa soběstačné, na druhou stranu přitom exportuje živá zvířata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Reportáž z vepřína Zemědělského družstva Rosice u Chrasti. Fotografováno pro Magazín deníku Právo v pátek 20. března 2015.

Článek

Podle nejnovějších dat v Česku stále dominuje výroba vepřového masa. Ve třetím čtvrtletí 2019 bylo poraženo 574 tisíc prasat, z kterých bylo vyrobeno 51 586 tun vepřového masa. Druhým nejrozšířenějším typem masa je drůbeží, kterého bylo vyrobeno 43 258 tun. Výroba hovězího masa je v České republice podstatně méně rozšířená. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 17 422 tun hovězího.

Zatímco v loňském roce zemědělce trápily nízké výkupní ceny jatečných prasat, letos je situace jiná. Ve třetím čtvrtletí došlo k meziročnímu růstu cen jatečných prasat o 24,4 procenta. V průměru zemědělci svým odběratelům prodávali prasata za 34,23 koruny za kilogram živé hmotnosti.

„Tento vývoj je zapříčiněn rostoucí poptávkou po vepřovém mase v zahraničí. Ta je vyvolána africkým morem prasat a nutností vybíjet chovy v Číně a dalších zemích,“ řekl Novinkám říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Z těchto důvodů letos zdražovalo i vepřové na pultech. Například vepřová kýta bez kosti v průměru stojí přes 133 korun za kilo.

Číně dochází vepřové. Sahá do nouzových zásob a přesvědčuje lidi, že stejně není zdravé

Ekonomika

Ceny jatečného skotu ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 2,4 procenta. Naopak ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o 1,9 procenta.

Struktura zahraničního obchodu České republiky v živočišné výrobě je zaměřena na vývoz živých zvířat, u kterého dosahujeme kladné obchodní bilance. Živá zvířata jsou přitom určena k dalšímu chovu i k porážce a zpracování na maso. Česko má zápornou bilanci zahraničního obchodu s masem. Dovoz vepřového, drůbežího i hovězího masa silně dominuje nad vývozem. ČR tak ve výrobě masa není soběstačná a neobejde se bez dovozu ze zahraničí.

„Česká republika není soběstačná v produkci masa, které musíme dovážet z Polska, Německa, Nizozemska, Irska a Španělska. Spíše, než bychom maso zpracovávali a následně vyváželi, tak se v rámci zahraničního obchodu zaměřujeme na vývoz živých zemědělských zvířat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám