Hlavní obsah

Prodeje se přesunuly na internet

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maloobchodní tržby s prodeji automobilů v říjnu meziročně poklesly o 4 procenta. Bez zahrnutí prodeje aut byl pokles mírnější, jen o 0,9 procenta. Je to lepší výsledek, než očekávali odborníci. I v důsledku vládních opatření proti šíření nákazy se dařilo zejména internetovým prodejcům.

Foto: Novinky

Meziroční vývoj tržeb v maloobchodu

Článek

E-shopům pomohlo i to, že část kamenných prodejen byla delší dobu kvůli vládním opatřením zavřená. Objem prodejů přes internet meziročně narostl o více než 30 procent. Dařilo se i prodejnám s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kde byl zaznamenán růst tržeb o 6,3 procenta.

Poptávka po formálních oděvech zmizela

Naopak obří propad tržeb o 36,5 procenta zaznamenaly obchody s oděvy a obuví. „Koronavirus výrazně snížil poptávku po nákupu formálních oděvů, protože vedl k rušení společenských akcí,“ doplnil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průmyslová výroba v říjnu vzrostla

Ekonomika

Tržby se snížily také ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 16,4 %), s potravinami (o 17,3 %) či s potřebami pro kulturu, sport a rekreaci (o 18,8 %).

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta nejvíce utrpěl sektor zahrnující ubytování, stravování a pohostinství, kde došlo k poklesu o 60 procent v porovnání s poklesem o 27,9 procenta v září.

„Omezení volného pohybu a větší podíl práce z domova se patrně projevily také v tržbách za pohonné hmoty, které byly nižší o 11,6 procenta,“ uvedl.

Podle analytika společnosti Natland Petra Bartoně vládní opatření do nedávna nadržovala velkým smíšeným řetězcům. „Ty byly často jediným místem, kde bylo  možné koupit například zimní boty. Zákazníci při jedné návštěvě spolu s botami vyřídí i nákup potravin. Menší specializované obchody trpí, velké řetězce nikoliv,“ uvedl.

Stavebnictví pokračuje v propadu, naposledy rostlo v únoru

Ekonomika

„Můžeme si povšimnout nárůstu prodejů velkých supermarketů, kde lze kromě potravin nakoupit i oblečení, knihy a další zboží, jež je za běžné situace doménou specializovaných prodejen,“ dodal ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

Reklama

Výběr článků

Načítám