Hlavní obsah

Prodeje aut v EU znovu lámou rekordy. V květnu rostly o 7,6 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Registrace nových osobních vozů v Evropské unii se v květnu zvýšily o 7,6 procenta na 1,37 miliónu. Dohromady od začátku roku prodeje aut překonaly rekord z roku 2008. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Profimedia.cz

Čtvrtinový podíl v prodejích na trhu EU si i přes emisní aféru drží automobilka Volkswagen.

Článek

„Útlum v prodejích aut na evropském trhu v dubnu šel na vrub svátkům, a v květnu se již trh opět vrátil ke svému dřívějšímu trendu. Od začátku roku se trh zvětšil již o 5,3 procenta, a prodeje aut tak překračují maxima dosahovaná v úspěšném roce 2008 o zhruba půl miliónu vozů,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Nejrychlejší tempo růstu prodejů v EU zaznamenaly japonské automobilky Toyota a Suzuki, následované Fiatem a Renaultem. Největší evropská automobilka Volkswagen zvýšila prodej o 8,4 procenta a její podíl na trhu se navzdory aféře dieselgate drží na úrovni 24,3 procenta.

Slabší prodeje v Británii

Z pěti hlavních evropských trhů prodeje rostly v květnu nejvíc v Německu a Španělsku – v obou případech o víc než deset procent. Stouply i prodeje v Itálii a Francii. Útlum zažívá Spojené království, které je přitom druhým největším trhem.

„Prodeje aut tam po zdolání rekordu v loňském roce slábnou, což se dá zdůvodnit nasyceností trhu i obezřetnějším přístupem spotřebitelů v době slabé libry a (ne)probíhajícího jednání o brexitu,” dodal Dufek.

Zpráva je příznivá pro českou ekonomiku, která je na vývoji zejména evropského automobilového trhu výrazně závislá.

Prodej nových osobních aut na v Česku vzrostl v květnu meziročně o 11 procent na nový rekord 27 009 vozů, vyplývá z údajů českého Svazu dovozců automobilů. Nejprodávanější jsou značky Škoda, Volkswagen, Hyundai a Ford.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám