Hlavní obsah

Prodeje aut v EU stouply za rok o šest procent. Škodovce rostly dvakrát rychleji

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej aut v Evropské unii se v listopadu zvýšil meziročně o 5,9 procenta na 1,216 miliónu vozů. Nadprůměrným tempem se dařilo firmě Škoda Auto, vozů české značky se prodalo 58 560, což je za rok nárůst o 11,4 procenta. Vyplývá to z čísel, která ve čtvrtek na webu zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Z velkých automobilek se nejrychleji dařilo zvýšit prodeje francouzské PSA Group, meziročně o 83 procent na téměř 197 tisíc aut.

Prodeje značky Škoda rostly ze značek koncernu Volkswagen nejrychleji po autech Seat o 11,8 procenta. Seatů se prodalo necelých 35 tisíc. Prodeje klíčové značky Volkswagen rostly o necelá tři procenta na 137 tisíc aut. Celkem prodeje koncernu VW stouply o 5,5 procenta na 299 tisíc.

Z velkých automobilek prodej klesl automobilce FCA Group, majiteli značek Fiat a Chrysler, a to o 1,3 procenta.

Prodeje klesají v Británii

Nejvíce rostl prodej ve Španělsku, a to o 12,4 procenta. O více než deset procent byl prodej vyšší také ve Francii. Naopak ve Velké Británii, která je druhým největším automobilových trhem v Evropě, klesly prodeje o více než desetinu. Navíc k poklesu dochází už osmý měsíc za sebou.

Negativní vliv na poptávku má slabá důvěra spotřebitelů a nejistota ohledně budoucnosti vozů s naftovým motorem, napsala agentura Reuters.

V Česku listopadové prodeje klesly o procento na 23 tisíc aut.

K růstu přispěla skutečnost, že letošní listopad měl o jeden pracovní den více. Dohromady za 11 měsíců roku prodej aut stoupl proti stejnému období loni o 4,1 procenta na více než 14 miliónů aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám