Hlavní obsah

Prodejci na vinobraních porušovali předpisy, inspekce si na ně posvítila

Brno

U téměř poloviny zkontrolovaných prodejců na Pálavském vinobraní v Mikulově a na Znojemském historickém vinobraní našli inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) nejrůznější prohřešky. Jednalo se většinou o menší pochybení, které inspektoři vyřešili pokutou na místě, uvedla ředitelka brněnského inspektorátu Tatiana Neuhybelová.

Článek

Úhrnná výše pokuty je 9500 korun, s jedním prodejcem ČOI zahájila správní řízení.

Inspekce se zaměřila na prodejce občerstvení, místních specialit a suvenýrů. „Zatímco v Mikulově prodejci nepoužívali úředně ověřená měřidla, ve Znojmě neseznámili spotřebitele s cenou a množstvím. Také špatně účtovali a vydávali neúplný doklad o koupi," uvedla Neuhybelová.

Na Pálavském vinobraní zkontrolovala ČOI 6. září 11 prodejců, pět z nich porušilo předpisy. „Ani v jednom případě prodejce neumožnil spotřebiteli překontrolovat si správné míry či hmotnosti u nápojů a jídel,“ uvedla Neuhybelová.

Prodejci špatně účtovali

Ve Znojmě 14. září vybrali inspektoři 11 míst, pochybení odhalili pětkrát. „Spotřebitel nebyl seznámen s cenou a množstvím podaného nápoje či pokrmu, doklad o koupi prodejce vydal bez předepsaných náležitostí a ve dvou případech došlo k nesprávnému účtování kontrolní konzumace,“ doplnila Neuhybelová.

Obě vinobraní patří k velmi oblíbeným. Do Mikulova se letos sjelo rekordních 50 000 návštěvníků, Znojmu letos částečně ublížilo počasí a sešlo se v něm 70 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám