Hlavní obsah

Prodej osobních aut v Číně loni poprvé za 20 let klesl, týká se to i Škody

Prodej osobních aut v Číně se loni poprvé za 20 let snížil. Klesl o šest procent na 22,7 milionu aut, oznámil ve středu Čínský svaz osobních automobilů (CPCA). Navzdory zhoršení hospodářského růstu přináší do budoucna určitý optimismus jednak pokrok v jednáních Číny a USA o vzájemném obchodu, stejně jako pobídky k prodeji ekologických aut, které chystá čínská vláda, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prodej osobních aut v Číně se loni poprvé za 20 let snížil.

Článek

Na největší světový trh automobilů má negativní vliv zejména zpomalování růstu čínské ekonomiky, což zasáhlo produkci automobilek po celém světě.

Pokles prodeje v posledních měsících hlásí řada zahraničních výrobců, jako je Ford, Volkswagen, Jaguar Land Rover nebo General Motors. Výrobci v posledních desetiletích vložili do montážních závodů v Číně miliardy dolarů.

Trend začíná nepříjemně pociťovat i tuzemská Škoda Auto, pro kterou je Čína celosvětově největším trhem. Podle posledních dostupných statistik tam v listopadu dodala 28 tisíc vozů, což byl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku pokles o 24,3 procenta. Díky dobrým prodejům z počátku roku 2018 byla nicméně bilance za leden až listopad stále pozitivní, prodeje Škody v uvedeném období vzrostly v zemi oproti roku 2017 o 7,7 procenta.

To, co se děje v Číně, je odrazem situace v celém světě. Ceny se zvyšují, fosilní paliva jsou v nemilosti a poptávku po nových autech snižují některé nové služby, například sdílení automobilů.

Od ledna nižší cla na auta z USA

Čína od ledna snížila cla na dovoz amerických automobilů ze 40 na 15 procent. Říše středu přitom již v červenci snížila cla na dovoz automobilů ze všech zemí – včetně USA – ze 25 na 15 procent. Vzápětí však zvýšila cla na dovoz aut z USA na 40 procent jako odvetu za americké zvýšení cel na dovoz zboží v objemu 34 miliard dolarů, k němuž došlo 6. července.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily začátkem července uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám