Hlavní obsah

Pro řidiče kamionů by nemusel platit letní víkendový zákaz jízdy

Novinky, bož
Aktualizováno

Českých řidičů by se v budoucnu nemusel týkat letní zákaz jízdy kamionů v pátek večer a v sobotu dopoledne. Informaci Českého rozhlasu Radiožurnál Novinkám potvrdil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Páteční a sobotní zákaz jízdy je nepříjemnost pro řidiče, kteří se po vyložení kamionu vracejí domů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V současnosti platí jednak celoroční zákaz jízdy kamionů v neděli mezi 13. a 22. hodinou, jednak zákaz v průběhu letní prázdnin v pátek mezi 17. a 21. hodinou a v sobotu mezi 7. a 13. hodinou.

„V současnosti probíhají v této věci jednání dotčených subjektů, přičemž se uvažuje například o umožnění dojezdů pro řidiče například do místa bydliště na území České republiky,“ sdělil Novinkám Jemelka.

Mezi další možnosti podle něj patří například umožnění dojezdu na místo vykládky nebo do sídla dopravce.

„Výsledné řešení by mělo být vyvážené vůči všem stranám, kdy je třeba brát v potaz zejména jeden z důvodů stávající úpravy – rekreační provoz,“ dodal Jemelka.

Důvodem zákazu jízdy o letních prázdninách je zvýšený provoz související s turistickou sezonou.

Výjimku mají zvířata, paliva nebo kazící se zboží

Již v tuto chvíli existuje podle Radiožurnálu výjimka ze zákazu jízdy pro přepravu rychle se kazícího zboží, zvířat nebo pohonných hmot pro čerpací stanice.

Problematický je ale zákaz jízdy i pro řidiče, kteří se o víkendu vracejí domů. Ti musí často několik hodin čekat i několik kilometrů od domova. Jak by přesně nová výjimka mohla vypadat, v tuto chvíli podle dosud dostupných informací není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám