Hlavní obsah

Připravte se na kolony. V létě omezí dálniční provoz přes 40 uzavírek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 40 uzavírek omezí během letních prázdnin provoz na českých dálnicích. Největší komplikace lze čekat tradičně na dálnici D1, kde bude pokračovat modernizace pěti úseků. Další větší omezení budou na dálnicích D8 a D11. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo mapu oprav.

Foto: Petr Horník, Právo

Opravy silnic v létě 2019

Článek

Tři opravované úseky D1 budou pod dohledem radarů. Měřit budou v úsecích Mirošovice–Hvězdonice, Soutice–Loket a na obchvatu Velkého Meziříčí.

Foto: ŘSD

Opravy silnic v létě 2019

Policie na začátku prázdnin nasadí větší počet hlídek. Silničáři v létě omezí údržbu a odloží malé opravy.

Letní prázdniny jsou tradičně obdobím zvýšeného provozu na dálnicích. Motoristé vyrážejí na dovolenou, což komplikuje provoz zejména na hlavních tazích. I letos lze očekávat kolony, nejkomplikovanější bude situace na D1. Kolony se nejspíš budou tvořit zejména na modernizovaných úsecích, kde je doprava svedena do dvou zúžených pruhů pro každý směr a rychlost omezena na 80 km/h.

Provoz bude stále omezen také na prvních osmi kilometrech dálnice D11, kde by stavaři měli dokončit práce v červenci. V následujících týdnech odstartují opravy na dálnici D8 mezi druhým a šestým kilometrem a také na prvních kilometrech D1 z Prahy.

Foto: ŘSD

Modernizace D1 v roce 2019

Silničáři podle šéfa ŘSD Pavola Kováčika omezili počet uzavírek na nutné minimum. Přes 40 oprav, z nichž některé potrvají přes celé prázdniny, podle něj nebylo vzhledem k jejich rozsahu možné odložit. Další desítky menších oprav ŘSD odložilo na pozdější období. Vedle toho silničáři omezí na minimum také běžné opravy, jako je například sečení zeleně a další. Práce na dálnicích by měly být omezeny i o víkendech.

Důležitý je dostatek paliva i vody

Silničáři v létě na dálnice nasadí také větší počet odtahových vozidel, které budou připraveny řešit případné nehody zejména na vytížených a opravovaných úsecích. Posílit by měly i služby asistenčních vozidel a dispečinku.

S případnou kolonou by řidiči měli dopředu počítat. Ministerstvo dopravy uvedlo, že by proto měli mít dostatečné množství pohonných hmot – minimálně polovinu nádrže. Dále radí mít s sebou také „pravidelně užívané léky, dostatečné množství vody a jídla, nabíječku na telefon, baterku a pro děti bezpečnou hračku a polštář”.

Na letní provoz se připravuje také policie, na začátku prázdnin nasadí na silnice zvýšený počet hlídek. Rozsáhlou preventivní akci ohlásila dopravní policie na první dva prázdninové víkendy. Policisté budou dohlížet na provoz po celé republice. V dalších letních dnech se policie zaměří například také na kontrolu autobusů či dodržování zákazu jízdy kamionů. Ten je o prázdninách vedle nedělního odpoledne rozšířen také na část pátku a soboty.

Reklama

Související témata:

Související články

Léto na D1 bude peklo

Dálnici D1 čeká v létě rekordní množství uzavírek. Mezi Prahou a Brnem bude její modernizace probíhat současně na sedmi úsecích, tedy na celkem 72 kilometrech....

Výběr článků

Načítám