Hlavní obsah

Dálniční známka nezdraží, dokud neskončí oprava D1, řekl ministr

Roční dálniční známka bude stále za 1500 Kč, dokud nebude hotová modernizace D1, uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Páteřní česká dálnice D1 má být hotová v roce 2021. Zdražit dálniční známky na 2000 korun navrhl v novele zákona poslanec ANO Martin Kolovratník a Sněmovna o tom bude v červenci hlasovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministry dopravy Vladimír Kremlík

Článek

Podle ministra ale není zdražení dálniční známky na pořadu dne. „Dokud nebude hotová D1, bude stát dálniční kupón 1500 korun. Zvyšování ceny by v tuto chvíli nebylo vůči řidičům fér,” uvedl Kremlík na Twitteru.

Kolovratník v rozhovoru pro Novinky návrh na zvýšení o 500 korun obhajoval tím, že kvalita českých dálnic tomuto zdražení odpovídá.

Novela, do níž to Kolovratník navrhl, určuje nahrazení papírových kupónů elektronickými známkami od roku 2021. Ministerstvo financí ale s navýšením ceny počítá už v návrhu rozpočtu. Zvýšení cen by příjmy zvedlo asi o dvě miliardy korun.

Cena dálniční známky neroste už od roku 2012. Mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková k tomu ve čtvrtek Novinkám řekla, že je to právě kvůli modernizaci. „Ve stávajících cenách je zohledněn velký rozsah oprav a modernizací, který v posledních letech probíhá,” řekla Rezková.

Reklama

Výběr článků

Načítám