Hlavní obsah

Příliv zahraničních investic do Česka vzrostl za čtvrtletí na 26 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do Česka za letošní první čtvrtletí přitekly přímé zahraniční investice za 26,3 miliardy korun. To je o 51 procent více v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stejně jako v předchozích obdobích i v letošním prvním čtvrtletí přiteklo do ČR nejvíce investic ve formě reinvestovaných zisků, a to 28,8 miliardy korun. V meziročním srovnání se v posledních letech objem reinvestovaných zisků zvětšuje. To svědčí o úspěšnosti investic a důvěře investorů v další vývoj," uvedlo ministerstvo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční investice v Česku

Přímé zahraniční investice v hodnotě 3,3 miliardy korun v prvním letošním čtvrtletí směřovaly na posílení základního kapitálu tuzemských společností. Odliv ve formě ostatního kapitálu obnášel 5,76 miliardy korun.

Tuzemské podniky v prvním čtvrtletí letošního roku vykázaly přímé investice v zahraničí v hodnotě 8,95 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 39 procent. Tuzemští investoři významnou část svých zisků z předchozích investic reinvestovali (5,6 miliardy korun).

České firmy investovaly minimálně

Naopak investice českých firem do základního kapitálu zahraničních dceřiných podniků od ledna do března nebyly významné a činily 0,6 miliardy korun, přičemž směřovaly zejména do výroby motorových vozidel a ropných, chemických a farmaceutických výrobků.

Za celý loňský rok příliv investic klesl o 26 procent na 95,6 miliardy korun. Předloni se jejich hodnota naopak více než zdvojnásobila na bezmála 130 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám