Hlavní obsah

Při fotbalovém Superpoháru klamala třetina prodejců, zjistila ČOI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V době kolem pražského utkání o fotbalový Superpohár mezi Bayernem Mnichov a londýnskou Chelsea šidila zákazníky více než třetina pražských obchodníků či hospodských. Nelichotivé zjištění ukázaly kontroly České obchodní inspekce (ČOI), oznámil mluvčí inspektorů Jan Rotbauer.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fanoušci čekají před stadionem v pražském Edenu, kde se 30. srpna hrálo fotbalové utkání o Superpohár mezi Bayernem Mnichov a FC Chelsea.

Článek

Fotbalový svátek se uskutečnil v pátek 30. srpna a inspekce prováděla kontroly v období od pondělí 26. do soboty 31. srpna. Pracovníci ČOI prověřili dohromady 163 provozoven, hlavně restaurace a prodejny potravin, suvenýrů či oblečení. Porušení zákona odhalili v 62 z nich, což je více než 38 procent z celkového počtu.

Naprostá většina chyb, téměř pět desítek případů, se týkala nedodržování míry nápojů a používání neověřených měřidel. Ve třech případech dokonce prodejci zákazníkům účtovali více peněz, než lidé skutečně utratili. Inspektoři rovněž našli sedm padělků, hlavně fotbalových dresů a šál. Cena originálů ve stejném množství by činila 24 000 korun.

Poškození dobrého jména

„To není zejména pro české pohostinství dobrá vizitka a poškozuje to image Česka v zahraničí,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský. Výsledky akce ho překvapily i proto, že inspekce obchodníky a restauratéry před zvýšeným počtem kontrol předem varovala. „Podnikatelé s nimi mohli počítat,“ doplnil.

Přímo na místě uložili kontroloři za menší prohřešky 17 pokut v celkové výši 29 000 korun. Za vážnější porušení zákona ale hrozí některým prodejcům výrazně vyšší sankce, o kterých rozhodnou až správní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám