Hlavní obsah

Předsedou věřitelského výboru zkrachovalé EMTC se stal Bujnoch

Věřitelé na první schůzi věřitelů podnikatele Tomáše Bárty a jeho zkrachovalé skupiny EMTC zvolili řádný věřitelský výbor, ten má nyní pět členů. Předsedou výboru se stal pražský podnikatel Petr Bujnoch, který je Bártovým největším věřitelem. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Městský soud dále vyzval insolvenčního správce Jaroslava Brože, aby zvážil podání odpůrčích žalob proti pohledávkám skupiny věřitelů spjatých s nově zvoleným předsedou výboru Bujnochem a zajistil k žalobám stanovisko věřitelského výboru. Ten insolvenčnímu správci Brožovi uložil podat žalobu, která může mít hodnotu přes 800 milionů Kč. Správce požádal o případný dohled insolvenčního soudu.

Věřitelé při první schůzi odvolali prozatímní věřitelský výbor a zvolili nový, řádný. Vedle samotného Bujnocha jsou jeho dalšími členy společnosti Credit One, B19 nebo Mníšek pod Brdy, o kterých však někteří věřitelé tvrdí, že je Bujnoch přímo ovládá.

Bujnoch má v insolvenčních řízeních skupiny EMTC přihlášeny pohledávky přesahující 700 milionů korun. Jeden z věřitelů však na schůzi upozornil na to, že mu Bárta nezákonným způsobem vyplatil milionové sumy, a to v době, kdy se již nacházel v úpadku. Tímto způsobem mohlo podle něho dojít ke krácení práv ostatních věřitelů, mezi něž patří i stovky dluhopisových investorů. Mimo majetkovou podstatu mu měly být vyplaceny prostředky přesahující 150 milionů korun.

Někteří věřitelé proto vyzvali insolvenčního správce k podání odpůrčích žalob proti Bujnochovým pohledávkám. Výzvami se zabýval i městský soud, který ve výsledku svým usnesením správce vyzval, aby podání žalob opravdu zvážil. Lhůta k podání odpůrčích žalob uplyne ve středu 9. prosince. Pokud se správce rozhodne žaloby v termínu nepodat, musí své rozhodnutí soudu písemně sdělit a kvalifikovaně odůvodnit. Správce v úterý ve svém vyjádření uvedl, že mu bylo věřitelským výborem uloženo, které žaloby má podat a které nikoli.

Jednatel EMTC Tomáš Bárta chce řešit úpadek konkurzem

Ekonomika

Insolvenční správce má uloženo podat žalobu, která může mít hodnotu přes 800 milionů Kč proti společnosti Credit One. Současně správce požádal soud, aby případně potřeby korigoval rozhodnutí věřitelského výboru k podání žalob.

Městský soud v Praze prohlásil konkurz na majetek skupiny EMTC - Czech podnikatele Bárty v září. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 854 věřitelů, jejich pohledávky činí téměř 1,8 miliardy Kč. Společnost je nefunkční, nemá žádné zaměstnance a nevykazuje žádnou činnost, která by generovala jakékoliv tržby. Skupina již není ani v reálném provozu.

Z přihlášených pohledávek je podle Bártova dřívějšího prohlášení 750 milionů korun v pohledávkách Bujnocha či jím ovládaných společností, Bárta však tyto pohledávky popřel. Stejně tak popřel 210 milionů Kč u pohledávek Bohemia Energy.

EMTC je obchodní společnost založená roku 2003 Bártou. Do roku 2019 nabízela dluhopisy za účelem financování svých projektů. Z nich Lipa Learning vyvíjela edukativní aplikace pro děti Lipa Land. Dalším byl Airjobs, projekt z personalistiky. GLA Studio mělo být řešením pro animátory a vývojáře na mobilních platformách, EMTC Real Estate měla záměr investovat do realit, nemovitostních fondů a pronájmu nemovitostí a nebytových prostor, EMTC Business provozovala callcentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám