Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na 33 miliard

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu přebytkem 33,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 24,4 miliardy. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Příznivě se na bilanci podepsal zejména rostoucí vývoz motorových vozidel a obchod s Německem a Ruskem.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Zahraniční obchod se i v říjnu dále vezl na pozitivní vlně. Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila výrazně kladná, což pozorujeme už pátý měsíc v řadě,” poznamenal vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Vývoz vzrostl ve srovnání s loňským říjnem o 5,6 procenta na 359,6 miliardy korun, zatímco dovoz klesl o 1,7 procenta na 326,2 miliardy korun.

Za deset měsíců letošního roku dosáhl přebytek 142,1 miliardy korun, což je o 400 milionů více než ve stejnou dobu před rokem.

Přebytek zahraničního obchodu stoupl, pomohl vývoz aut

Ekonomika

Přebytek bilance motorových vozidel vzrostl o 7,7 miliardy korun, a to hlavně díky růstu vývozu o 9,3 miliardy.

Obchod Česka se státy EU skončil v říjnu přebytkem 80,7 miliardy korun, byl meziročně vyšší o 23,4 miliardy. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem, kde přebytek stoupl o 16,4 miliardy korun. Vývoz do Německa dosáhl objemu 114 miliard korun, což je podle dostupných patnáctiletých časových řad rekord.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám