Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu byl v říjnu nejvyšší od roku 2005

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v říjnu meziročně stoupl o 0,3 miliardy na 15,5 miliardy korun. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o nejvyšší říjnový přebytek od roku 2005. Má na něm mimo jiné podíl pokles deficitu v obchodu s chemickými výrobky. Celkově je však vývoz i dovoz v útlumu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Vývoz i dovoz v meziročním srovnání klesly. Vývoz se snížil o 4,9 procenta — měl hodnotu 282,1 miliardy korun — a dovoz o 3,1 procenta — hodnota byla 266,6 miliardy korun.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

„Výsledky zahraničního obchodu nejsou v kontextu čísel z průmyslu až takovým překvapením. S ohledem na rostoucí poptávku a velmi silné ukazatele důvěry a očekávání u našeho hlavního obchodního partnera – německé ekonomiky – považujeme útlum zahraničního obchodu za dočasný,” řekl Novinkám analytik ČSOB Petr Dufek

Bilanci příznivě ovlivnil zejména obchod s chemickými výrobky, kde klesl deficit o 1,1 miliardy, a s minerálními palivy, kde klesl o 0,6 miliardy korun.

Nepříznivě ji naopak ovlivnil pokles přebytku u průmyslového spotřebního zboží — o 1,3 miliardy — nebo u polotovarů a materiálů — o 0,5 miliardy.

Za celý rok se očekává rekordní přebytek

Vývoz a dovoz se snížily i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Vývoz podle předběžných údajů v říjnu meziročně poklesl o 6,2 procenta, dovoz o 7,5 procenta. Celkově se ze země vyvezlo zboží za 341,3 miliardy a dovezlo se za 293,9 miliardy.

Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká v posledním měsíci očekává mírný schodek obchodní bilance. „Od roku 2005 nebylo jediného prosince, ve kterém by obchodní bilance po revizích vykázala přebytek,“ sdělila Novinkám.

„Ovšem ani očekávaný mírný deficit obchodní bilance na konci roku zřejmě nezabrání tomu, aby zahraniční obchod letos trhnul nový rekord. Očekáváme, že obchodní bilance letos vykáže přebytek přes 190 miliard korun,“ dodala.

Reklama

Související články

Prudký pokles vývozu z Číny

Vývoz z Číny v září klesl meziročně o deset procent, mnohem více, než se čekalo. Dovoz se po srpnovém oživení nečekaně snížil, a to o 1,9 procenta. Přebytek...

Výběr článků

Načítám