Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu byl v červnu historicky nejvyšší

Přebytek zahraničního obchodu Česka v červnu meziročně stoupl o 17,6 miliardy korun na 34,1 miliardy koruny. Ve sledovaném měsíci tak byl historicky nejvyšší. Za vysokým přebytkem obchodní bilance stojí snížený dovoz, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Kontejner China Ocean Shipping Company (COSCO) v Chile. Ilustrační snímek

Článek

„Zahraniční obchod se zbožím za měsíc červen zaznamenal historicky nejvyšší přebytek obchodní bilance ve sledovaném měsíci. Přispěl k tomu nejen vývoz zboží, který se téměř vrátil na loňskou úroveň, ale výraznou měrou se na tom podílel i stále pokulhávající dovoz zboží,” uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Podle Konvičky dovoz zboží meziročně ztratil a dostal se na zhruba stejnou úroveň jako na počátku pandemie koronaviru na jaře.

Vývoz zboží v červnu klesl oproti stejnému loňskému měsíci o 0,4 procenta na 301,5 miliardy korun a dovoz o 6,6 procenta na 267,4 miliardy. Letošní šestý měsíc měl přitom o dva pracovní dny více než loňský.

Propad světového obchodu bude slabší, než se čekalo

Ekonomika

Kladně se na výsledku zahraničního obchodu podepsal zejména růst přebytku při obchodování s auty o devět miliard korun a menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 8,2 miliardy korun. O 2,3 miliardy se zlepšila bilance u obchodu se stroji i se základními kovy.

Naopak o 7,5 miliardy korun meziročně horší výsledek vykázalo obchodování s počítači, elektronickými a optickými přístroji, bilance obchodu s elektrickými zařízeními se zhoršila o 2,4 miliardy korun.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v červnu přebytkem 67,1 miliardy korun, meziročně byl tak o 13,1 miliard vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii klesl o 4,3 miliardy na 31,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám