Hlavní obsah

Propad světového obchodu bude slabší, než se čekalo

Světový obchod se zbožím zaznamená ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů meziročně propad o 18,5 procenta. V úterý to uvedla Světová obchodní organizace (WTO). Znamená to, že se díky rychlé reakci vlád nenaplní nejhorší scénář, který organizace původně očekávala. V prvním čtvrtletí světový obchod kvůli dopadům koronaviru klesl asi o tři procenta.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

WTO v dubnu prognózovala, že světový obchod kvůli pandemii letos klesne o 13 až 32 procent. Na příští rok pak předpovídala růst o 21 až 24 procent. Aktualizovaná data k tomu v úterý WTO neposkytla, podotkla agentura Reuters.

Šéf WTO Roberto Azevedo poznamenal, že vlády reagovaly rychleji než za krize v letech 2008 až 2009. Podpora příjmů také povzbudila spotřebitele, aby dál utráceli. Některá odvětví, například automobilový průmysl, prudce propadla, zatímco jiná, jako je elektronika, si vedla dobře.

WTO čeká letos kvůli koronaviru propad obchodu až o třetinu

Koronavirus

Pokud bude světový obchod se zbožím růst tempem 2,5 procenta za kvartál, mohla by se naplnit optimistická prognóza celoročního poklesu o 13 procent. I tento vývoj by ale překonal dopady finanční krize z roku 2009, kdy se obchod snížil o 12,5 procenta.

WTO nicméně varuje, že oživení světového obchodu se zbožím, které se čeká příští rok, by mohl utlumit pomalejší růst, obchodní omezení či druhá vlna pandemie. Obchod by pak mohl vzrůst jen o pět procent, což by značně zaostávalo za situací před pandemií. Důležitou roli sehrají měnová, fiskální a obchodní rozhodnutí.

Ještě loni v říjnu WTO předpovídala, že letos obchod vykáže růst o 2,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám