Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu klesl na necelých 20 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek státního rozpočtu klesl ke konci letošního března meziročně o 23,7 miliardy na 19,9 miliardy korun. Proti únoru klesl přebytek o necelé tři miliardy. I tak jde o druhý nejlepší březnový výsledek vůbec, informovalo ve středu ministerstvo financí (MF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Za meziročním poklesem stojí podle úřadu loňské předzásobení tabákovými výrobky, zadržené odpočty DPH i loňský výnos z aukce kmitočtů LTE ve výši 8,5 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

"Důvody meziročně nižšího přebytku jsou jak na straně nižších příjmů státního rozpočtu o 9,8 miliardy korun, tak především na straně vyšších výdajů o 13,9 miliardy korun," uvedlo MF. Celkové příjmy rozpočtu ke konci března činily 314,5 miliardy korun a celkové výdaje 294,6 miliardy korun.

Na straně příjmů výsledek rozpočtu v meziročním srovnání ovlivnilo nižší inkaso spotřební daně z tabákových výrobků o 13,1 miliardy kvůli loňskému předzásobení. Dalším faktorem jsou loni zadržené nadměrné odpočty u DPH za téměř 12 miliard korun, které rovněž podle MF zkreslují meziroční srovnání. Ty finanční správa loni postupně vyplácela, a proto se jejich vliv bude během letoška ztrácet.

Na dávky o tři miliardy víc

Výběr DPH tak celkově ke konci března meziročně klesl o 8,6 miliardy na 51,7 miliardy korun. Na meziroční pokles inkasa působí podle úřadu i pokles cen pohonných hmot. "Pozitivní trend naznačuje inkaso DPH v samotném březnu, které na úrovni veřejných rozpočtů dosáhlo 21,2 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než ve stejném období minulého roku," upozornilo ministerstvo financí. U spotřebních daní inkaso celkově kleslo meziročně o 13 miliard na 31,5 miliardy korun.

Ve výdajích tvořila největší položku výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 3,1 miliardy korun více, tedy 119,1 miliardy korun. Na tomto růstu se podílí nejvíce růst výdajů na důchody o 2,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám