Hlavní obsah

Přebytek obchodu s cizinou v červenci klesl na 6,8 miliardy korun

• Aktualizováno

Dovoz zboží do České republiky v červenci oproti loňskému roku vzrostl o čtyři procenta, zatímco vývoz narůstal o 2,4 procenta. V celkovém objemu však přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl na 6,8 miliardy korun z 10,7 miliardy, za což může především horší bilance na trhu s auty, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

I přes červencový pokles přebytku se obchodu s cizinou daří letos lépe než loni. Od ledna do července export českých podniků do zahraničí překonal dovoz o 109,4 miliardy korun, což je o 400 miliónů korun příznivější bilance než loni.

Na červencovém poklesu se podepsalo zejména snížení obchodu s dopravními prostředky o 3,5 miliardy korun. Snížil se také přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím (o 0,9 miliardy korun) a s polotovary a materiály (o 0,7 miliardy korun). Naopak příznivý vliv na celkovou bilanci mělo především zmenšení schodku minerálních paliv o 3,5 miliardy korun.

Statistici kromě výpočtu červencových čísel provedli i pravidelné roční zpřesnění údajů. Zahraniční obchod za loňský rok tak podle definitivních údajů skončil přebytkem 146 miliard korun, byl tak téměř o 40 miliard korun vyšší než v roce 2013. Vývoz se loni zvýšil o 13 procent a dovoz o 12,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám