Hlavní obsah

Pražský okruh bude mít jako první v Česku liniové řízení dopravy

Aktualizováno

Jihozápadní část pražského okruhu mezi dálnicemi D5 a D1, která se řidičům otevře 20. září, bude první českou dálnicí s takzvaným liniovým řízením dopravy. To umožní zvýšit kapacitu komunikace. Hlavní součástí systému je hustá síť proměnných příkazových značek. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Článek

Systém má automaticky přenášet do provozu aktuální dopravní informace a regulovat plynulost dopravy. Součástí systému budou především proměnné příkazové značky pro každý jízdní pruh, což je rozdíl proti běžným informačním tabulím na dálnicích, které řidičům pouze sdělují dílčí fakta. Značky mohou například zakázat vjezd kamiónům do nejrychlejšího pruhu.

"Cílem systému liniového řízení je i harmonizování dopravního proudu, to jest usměrnit vozidla do stejné rychlosti. Díky tomuto opatření dojde ke snížení vzdálenosti mezi vozidly a celkově dojde ke zvýšení kapacity komunikace," uvedl šéf ŘSD Alfred Brunclík. Intenzita dopravy na novém úseku se podle něj může dostat až na 90 000 aut za 24 hodin.

Foto: s využitím mapy.cz, Novinky

Územní plán mostu přes údolí Berounky. Stavba je součástí jihozápadní části silničního okruhu kolem Prahy. Tato část okruhu propojuje dálnici D5 s dálnicí D1.

Systém řízení dopravy na Pražském okruhu:
· informační portály (textová tabule)
· portály pro liniové řízení dopravy (omezení rychlosti, zákaz předjíždění nákladních automobilů)
· proměnné orientační dopravní značení
· plánována je meteostanice, sčítače dopravy, hlásky tísňového volání, technologické vybavení tunelových staveb, řídící systém a další prvky

Kromě okruhu bude liniové řízení přesahovat i na dálnici D1 od Mirošovic ve směru do Prahy. Na novém 23kilometrovém úseku pražského okruhu se bude vybírat mýtné.

„I zde totiž očekáváme intenzivní provoz, který dosahuje kapacitních limitů dálnice a v případě problémů na novém okruhu budou řidiči včas upozorněni, aby mohli jet po objízdné trase,“ doplnil Brunclík.

Reklama

Výběr článků

Načítám