Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik měl loni zisk 991 mil., prozradil na chatu exředitel Dvořák

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Hostem čtvrtečního chatu na Novinkách byl bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák, jenž tento post zastával v letech 2007 až 2011. V diskuzi se čtenáři mimo jiné uvedl, že DPP se za jeho vedení dostal ze ztráty do zisku, který v loňském roce činil 991 miliónů korun. Podle výroční zprávy dopravního podniku, kterou mají Novinky k dispozici, se Dvořákova čísla ohledně loňského zisku potvrzují.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák

Článek

Bývalý šéf DPP sdělil, že od roku 2008, tedy prakticky od počátku jeho ředitelování, je dopravní podnik v zisku. A to ho podle svých slov přebíral se ztrátou 1,8 miliardy korun, kterou podnik vykázal za rok 2007.

„Je velmi zvláštní, že všechny firmy již své HV zveřejnily, jen dopravní podnik stále otálí s jeho zveřejněním,“ podivuje se Dvořák. „Myslím, že někdo nechce, aby se nedejbože mluvilo o tom, že za Dvořáka dopravní podnik dosahoval velmi dobrých ekonomických výsledků,“ domnívá se.

Nesmysly, fabulace a lži – nic víc

Dvořák v diskuzi reagoval na jednotlivé kauzy, které jsou s jeho jménem v poslední době spojovány. „Je mi líto, kolik nesmyslů se o dopravním podniku, mně osobně a mém týmu v posledním půl roce napsalo. Nikdy bych nepředpokládal, jak velkých fabulací a lží se některá média a politici mohou dopouštět,“ uvedl Dvořák.

Například ve známé kauze Neograf prý jasně na jejím začátku upozorňoval, že se jedná o spor akcionářů Neografu a nikoli nekalosti v dopravním podniku. „Současná situace je taková, že policie obvinila pana Sittu z několika trestných činů, a je víc než zřejmé, že ten, kdo v této kauze kradl a lhal, je ten, co křičel, chyťte zloděje, respektive jací jsme zločinci v dopravním podniku,“ připomněl Dvořák.

Podal už dvě žaloby

Další mediální lží je prý to, že rozdal či podepsal před svým odchodem zlaté padáky. „Můj nástupce podepsal standardní odměny zaměstnancům dle platné kolektivní smlouvy a s přihlédnutím k dosaženým výsledkům,“ oponuje Dvořák s tím, že zatím podal dvě žaloby na „největší lži a manipulace, které byly zveřejněny“.

Dvořák se rovněž ostře ohradil proti vyjádření pražského primátora Bohuslava Svoboda (ODS), který před nedávnem uvedl, že v dopravním podniku existovaly dvojí smlouvy. „Primátora jsem zažil fabulovat a účelově lhát v minulosti opakovaně,“ uvedl k celé věci Dvořák s tím, že po svém nástupu zavedl trojí kontrolu smluv, takže duplicita je podle jeho názoru vyloučena.

Všechny milióny v pořádku

Pokud jde o Dvořákovo působení v dopravním podniku, podle svých slov on a jeho tým například snížili o 13 procent počet zaměstnanců, navýšili objem poskytovaných služeb o 10 procent, zrekonstruovali největší počet tramvajových tratí v historii DPP, zahájili výstavbu metra 5. A a připravili výstavbu trasy D.

Ohledně svých vysokých příjmů Dvořák uvedl, že všechny jeho milióny jsou na základě pracovních smluv, dobrých hospodářských výsledků firem, které řídil, a byly řádně zdaněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám