Hlavní obsah

Prasečí chřipka podrazila nohy akciovým trhům po celém světě

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Obavy z dopadů prasečí chřipky od pondělí těžce dopadají na akciové trhy po celém světě. Nejvíce na strachu investorů prodělaly letecké společnosti. V případě pandemie smrtícího viru by byly ohroženy právě světové aerolinie a turistika.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Již v pondělí zasáhly asijské a evropské burzy velké výprodeje. Ty následně pokračovaly ve Spojených státech a pokles se udržel i během úterního obchodování.

Už jsme viděli dno krize světové ekonomiky, ale to všechno nyní zničila prasata.
ekonomický analytik Tsuvoshio Segawaa

Například americký index Nasdaq uzavřel o 0,88 procenta níže, Dow Jones o 0,64 procenta níže.

I během úterý jsou nejvíce zasaženy cenné papíry aerolinek, protože hrozí, že kvůli viru lidé výrazně omezí své cesty. Například akcie China Airlines klesly v úterý o čtyři procenta, Eva Airways o sedm procent.

„Už jsme viděli dno krize světové ekonomiky, ale to všechno nyní zničila prasata,“ citovala BBC analytika Tsuvoshio Segawaa ze společnosti Shinko Securities. Podle jiných analytiků však někteří investoři využili prasečí chřipky k tomu, aby vybrali své zisky z předešlých týdnů.

Propadá se celá Evropa

Úterní obchodování nezačalo dobře pro celou Evropu, téměř všechny akciové trhy otevřely poklesem. Například francouzský index CAC 40 ztrácel před desátou hodinou 2,51 procenta, německý DAX 2,58 procenta a rakouský ATX 2,45 procenta.

Prasata zahýbala i s cenou ropy

Kromě akciových trhů se obavy ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky odrazily i na obchodování s černým zlatem, protože případná pandemie prasečí chřipky by jistě snížila poptávku po této surovině. Barel ropy během úterý tak opět zlevnil, a to o více než jeden dolar na 48,78 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám