Hlavní obsah

Prahou se táhne Cesta naděje ze svíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V rámci protestu proti koronavirovým opatřením protestují v Praze lidé za zachování provozu restaurací. Protest má neobvyklou podobu řetězu svíček, které jsou umístěny v půllitrech či jiných sklenicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cesta ze svíček v centru Prahy

Článek

Demonstranti žádají vládu, ať ukončí opatření kvůli koronaviru. Chtějí také zálohy pro provozovatele uzavřených podniků v určité výši. Stěžují si i na špatnou komunikaci vlády. Protest pořádá iniciativa Chcípl PES, která stojí i za rebelií proti zavření restaurací na začátku prosince. Majitelé podniků je tehdy nechali otevřené i po zavírací době ve 20:00.

Jsem už na pokraji sil, řekl majitel otevřené restaurace. A policie dorazila

Domácí

Světelný řetěz lidé vedli přes Mánesův most a Kaprovu ulici na Staroměstské náměstí. Na trase bylo několik stánků. Například na Staroměstském náměstí byl umístěn stánek s výzvou k otevření ekonomiky Česka a na Klárově byla rakev, která symbolizuje pohřeb gastrosektoru, lidé do ní zatloukali hřebíky. Zástupci iniciativy tam také lidem rozdávali půllitry se svíčkami.

Někteří protestující si dnes na Klárov donesli také vlajky, část lidí neměla roušky. Protest byl převážně poklidný. Pouze kolem 16:00 vznikla, zřejmě právě kvůli nenošení roušky, slovní roztržka mezi policisty a několika účastníky. Někteří demonstranti pak k policistům skandovali: "Nechte je být" nebo "Gestapo."

Podle zástupců výzvy se 6. ledna musí v Česku znovu "otevřít ekonomika". Ve vyjádření to uvedli majitel restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček, majitel pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert a další člen iniciativy David Biksadský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé vytvářejí ze svíček v půllitrech a sklenicích řetěz městem

Protestující rovněž žadají, aby během týdne přišla záloha pro všechny uzavřené podniky v minimální výši 50 procent z obratu minulých let a v řádu několika dní byl vypsán i program na záchranu fyzických osob, které "o vše přišly" a potýkají se s dluhy z podnikání.

Janeček a další zástupci iniciativy míní, že stát na krachující podnikatele zapomněl. Kritizují také to, že dosud neběží program COVID gastro, případně nějaká z alternativ. Jiné oblasti podnikání své programy mají. Stávající systém kompenzací iniciativa už dříve označila za složitý, neprůhledný a nespravedlivý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám