Hlavní obsah

Praha má první automat na mléko

Právo, Jana Hanušková
Praha

První automat na čerstvé mléko funguje od úterních 10 hodin v pražském obchodním centru v Hostivaři. První přístroj, který vyrobila česká firma, stojí v blízkosti krytého parkoviště a mléko sem dodává akciová společnost Agro Jesenice.

Článek

„Zareagovali jsme tak na trend zdravé výživy,“ říká Pavel Matějka, ekonomický náměstek společnosti s tím, že jejich společnost instalovala první automat na mléko mají už v blízkosti Prahy ve Vestci.

Tam stojí litr mléka 15 korun, Pražané si musejí pět korun připlatit. Zájemci si mohou přinést vlastní láhve - do dvířek přístroje se ale vejde i džbánek - kdo přijde bez láhve, může si ji koupit v dalším, hned vedle stojícím automatu. Jedna přijde na pětikorunu.

Foto: Miroslav Sova, Právo

První mléčný automat je v Praze Hostivaři.

„Máme na automatu na čepování mléka návod, ale koukali byste, co všechno lidé vymyslí. Někteří třeba zpočátku chtěli nabrat mléko do zavřených láhví. Proto tady bude první dva dny vždy někdo od nás, aby případně potřeby zákazníkům s obsluhou poradil,“ dodává Matějka.

Automat vyrobený ostravskou firmou skrývá dva nerezové tanky s celkovým objemem 400 litrů. „Mléko musíme ze zákona po 24 hodinách vyměnit, kdyby se stalo, že bude tank dřív prázdný, dostaneme zprávu přes GSM bránu a přijedeme ho doplnit,“ říká Jiří Tesař z Agra Jesenice. Největší zájem o jejich produkt je ve Vestci prý vždy v sobotu a v neděli, kdy vytočí až 300 litrů mléka. V Praze samozřejmě očekávají větší zájem.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Automat je vybavený cedulkou s upozorněním, že je mléko nutné převařit. „Aby se zničily případné choroboplodné zárodky a mléko si přitom zachovalo výživovou hodnotu, mělo by se alespoň krátce pasterovat při 65 stupních. Samozřejmě ale máme veterinární kontroly a náhodné vzorky mléka od nás kontroluje i Státní veterinární správa,“ upozorňuje Tesař.

Foto: Miroslav Sova, Právo

U mléčného automatu je i přístroj na plastové lahve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám