Hlavní obsah

Pracovní trh v Evropě likviduje celou generaci

Madrid

Neutěšená situace na evropském trhu práce, zejména v jižních oblastech starého kontinentu, podpořená současnou ekonomickou a dluhovou krizí, způsobuje čím dál větší problémy s uplatněním mladým lidem, a to i s vysokoškolským titulem. Nelichotivou zprávu přinesla agentura Reuters.

Článek

Čtyřiadvacetiletá španělská vysokoškolačka Sylvia už několik měsíců pracuje v prozatímním pracovním poměru za 300 eur (asi 7400 korun) měsíčně a vyhlídky na trvalé zaměstnání jsou v nedohlednu. Nemá na vlastní bydlení a strava a jízdné pohltí téměř celý její plat. Sylvia si ale nijak nestěžuje a své nynější místo považuje za požehnání. Mnozí její spolužáci z ročníku totiž takové štěstí nemají.

Nezaměstnanost mezi španělskou mládeží překračuje 40 procent. Obecná nezaměstnanost je s dvaceti procenty nejvyšší v Evropské unii. Při začátku pracovní kariéry berou mladí lidé cokoli, aby se uchytili.

Velmi podobná situace je v Portugalsku a v Itálii. Lidé pracují v poměru sjednaném na dobu určitou, který byl dřív obvyklý jen v turistickém průmyslu, v zemědělství a stavebnictví. S kontrakty na dobu určitou pracuje čtvrtina Španělů i Portugalců, zatímco celoevropský průměr je 14 procent.

Navíc se zaměstnavatelé trvalému úvazku vyhýbají a raději obnovují dočasné pracovní smlouvy, což je pro ně výhodnější. Na takovém zaměstnanci mohou firmy ušetřit náklady a po určené době se ho bez náhrady zbavit.

Začarovaný kruh, z něhož není cesta ven

Takový model podle expertů však podkopává ekonomický růst. Zaměstnanci na dočasný úvazek brzdí ekonomický rozvoj a snižují konkurenceschopnost celé jižní Evropy. Absence benefitů dusí jejich iniciativu, jejich práce postrádá cíl a tlumí ambice. Banky se navíc zdráhají poskytovat takovým lidem úvěr.

Pracovní trh je v těchto zemích velmi strnulý. Vyhodit zaměstnance z pracovního poměru na dobu neurčitou je velmi nákladné. Místa tak zůstávají obsazena staršími a mladí se na ně nedostanou. Paradoxně tak pracovní trh dusí sociální vymoženosti docílené zaměstnanci v posledních dekádách.

Sedmadvacetiletý italský vysokoškolák Federico se přesouvá z jednoho dočasného zaměstnání ke druhému, ale stále ještě nezakotvil. „Byl jsem nedávno na pohovoru v jednom podniku, ale nabízeli mi plat 500 eur (asi 12 400 korun) měsíčně za desetihodinovou denní pracovní dobu,“ tvrdí Ital, který žije u rodičů, protože na vlastní bydlení nemá.

I bydlení u rodičů podle ekonomů zadržuje ekonomický rozvoj a vyvolává osudový kruh nezaměstnanosti. Nové byty nemají své majitele a trh s nemovitostmi stagnuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám