Hlavní obsah

Pozor na nebezpečné laserové ukazovátko, varuje inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala varování před laserovým ukazovátkem ve tvaru cigarety, které podle označení pochází z Číny. Nebezpečí spočívá v poškození zraku, a to především dětským uživatelům. Uvedl to mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Nebezpečné ukazovátko

Článek

„Naměřená intenzita laserového paprsku přesahuje maximální přípustnou dávku ozáření lidského oka a výrobek není vybaven žádnými varujícími nápisy před ozářením ani informacemi o třídě laseru,“ sdělil Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

Inspekce proto nařídila okamžité stažení výrobku z trhu a zakázala jeho uvedení na trh. Navíc bylo laserové ukazovátko nahlášeno do evropského výstražného informačního systému o nebezpečných výrobcích RAPEX.

Laserové ukazovátko, tvarem i barevným provedením podobné cigaretě, má také funkci svítilny a pera, ovšem bez uvedených informací o způsobu použití ani o nebezpečí, které vyplývá z nesprávného použití výrobku.

Výrobek je v kartonovém obalu s vyobrazením laserového ukazovátka a nápisy Good products, cigarette, led, laser & pen 3 in 1, not only cigarette: 1. led light, 2. laser, 3. pen/PDA.

Na zadní straně krabičky se nachází složení výrobku a nápis Made in China.

Reklama

Výběr článků

Načítám