Hlavní obsah

Pozor na hrnek vyrobený v Éini, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před užíváním melaminového širokého hrnku s ouškem a pokličkou. Výrobek totiž obsahuje nadměrné množství formaldehydu, který se uvolňuje do potravin. Jako země původu je uvedena Čína, ovšem nápis je vyveden s chybami a vychází z něj patvar "Éina". Výrobce uveden není. Informovala o tom Lucie Ciznerová z ministerstva zdravotnictví.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Článek

Vnější povrch hrníčku i pokličky je zdoben barevnými motivy s prasátky, srdíčky a nápisem Love. Podkladová barva obrázků je různá, například modrá, růžová, žlutá. Na etiketě s uvedením kódu výrobku či názvu výrobku se nachází rovněž označení původu s chybami – „Vyrobeno v Éini“. Výrobek je prodáván volně v regále, nebalený.

Jak uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta, limit formaldehydu byl překročen dvakrát. „Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ připomněl Valenta.

Z obdobného důvodu ministerstvo zdravotnictví varuje i před celokovovým ručním odšťavňovacím mlýnkem na ovoce, vyrobeným v Číně. V maloobchodní síti je tento výrobek zabalen do kartonové krabice.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

„Laboratorními testy bylo zjištěno, že při mletí dochází k narušení povrchu funkčních součástí mlýnku, přičemž uvolněné částečky kovu kontaminují získanou šťávu,“ sdělil Valenta. Tyto částečky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám