Hlavní obsah

Povodňový obecní byt výhodnější než půjčka od státu

Novinky, Vladimír Čechlovský

Pro lidi, kteří při loňských povodních přišli o bydlení, bude zpravidla výhodnější zapojit se do povodňové výstavby obecních nájemních bytů, než se pokusit o výstavbu vlastního bytu či domu s pomocí nízkoúročené půjčky od státu. Vyplývá to z nařízení vlády o dotacích na povodňové nájemní byty, které tento týden schválila vláda.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Poutní slavnosti od roku 2007 doprovází i víkendový hudební festival ANNAFEST - letos ve dnech 22.-24.2011.

Článek

Jestliže se totiž postižená rodina bude podílet spolu s obcí na financování výstavby nájemních bytů, například formou členského podílu v bytovém družstvu, které postižení lidé pro tento účel založí, získají po dvaceti letech tento byt do vlastnictví. Do kapsy jim tak spadne i nenávratná dotace 600 000 korun, kterou stát poskytuje na tuto výstavbu.

To je zajištěno tím, že již při uzavírání nájemní smlouvy obec s občanem v takovém případě zároveň uzavírá smlouvu o budoucí smlouvě o převodu bytu do vlastnictví občana po dvaceti letech. Nejde tedy ve skutečnosti o nájemní bydlení, ale o stavbu bytů do vlastnictví.

Půjčka od státu už tak výhodná není

Úvěr, který poskytuje Státní fond rozvoje bydlení na výstavbu nového bytu nebo bytu, může činit až 850 000 korun, je úročen 2 procenty ročně a je splatný do dvaceti let. Za tuto dobu ale celkově zaplacené úroky představují více než 180 tisíc korun. Postižený tedy musí celkově splatit přes jeden milión korun a od státu nenávratně neobdrží nic. Zádrhelem u nájemních bytů ovšem je, že postižený musí mít k dispozici statisíce korun pro zaplacení členského podílu v družstvu.

Takové sumy ale řada lidí mít nebude. Pro ně je pak východiskem, když obec staví povodňové nájemní byty buď sama nebo společně s neziskovou právnickou osobou. I v tomto případě je ale možné, že po dvaceti letech majitelé prodají tyto byty nájemníkům za výhodné ceny.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj obce již postavily 188 povodňových nájemních bytů, 36 je před kolaudací a 237 bytů je rozestavěno. Fond poskytne na výstavbu nájemních bytů letos až 850 miliónů korun, což by mělo stačit asi na 1400 bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Útlum bytové výstavby loni skončil

Po třech letech útlumu ožila loni v České republice bytová výstavba. Celkem se loni začalo stavět 33 606 bytů, což je o 16 procent více než v roce předchozím,...

Nové byty, nové ale

Oživení bytové výstavby v loňském roce je jednou z nejlepších zpráv, jakou mohli statistici poskytnout národohospodářům. Tím spíš, že pokračuje také v roce...

Moratorium na nájemné Ústavní soud zrušil

Ústavní soud ve středu vyhověl žádosti skupiny senátorů a zrušil cenové moratorium na nájemné. Zrušení moratoria odůvodnili soudci jeho neústavností....

Výběr článků

Načítám