Hlavní obsah

Povinné účtenky poslanci nakonec nezrušili

PRAHA

Poslancům ODS se ve Sněmovně v pátek nepodařilo prosadit zrušení povinnosti živnostníků vypisovat účtenky pro každý nákup nad 50 korun. Tuto povinnost mají vůči zákazníkům od pátku a budou ji tak mít i nadále.

Článek

Nařízení, které se dostalo do živnostenského zákona spolu s povinností registračních pokladen, v pátek odmítli zrušit poslanci ČSSD a KSČM.  "Všichni občané a všichni odborníci, kteří jsou povinni vydávat nesmyslné účtenky o nákupech za 50 Kč, jsou přesvědčeni, že je to vaše hloupost," řekl zákonodárcům po hlasování předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Proti zákonu nejsou jen pravicové strany, ale třeba i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ten jej označil za nesmysl a připojil se tak na stranu kritiků, kteří tvrdí, že ruční rozepisování nákupů bude například stánkaře jen zdržovat. Pokud živnostníci účtenku nevydají, hrozí jim až miliónová pokuta.

Urban už dal najevo, že si o normě popovídá a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a bude se snažit, aby tato povinnost začala platit ve stejný den jako bude pro živnostníky nutné mít registrační pokladnu, tedy od ledna 2007.

Povinnost vydávat účtenky za každý nákup vítá například Sdružení obrany spotřebitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám