Hlavní obsah

Potraviny, léky i knihy podraží, i když méně, než se čekalo

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo, potraviny, léky, knihy a časopisy a některé další služby a zboží, které jsou v současnosti daněny sníženou desetiprocentní sazbou DPH, podraží. v souvislosti s penzijní reformou. Bude to ale méně a pomaleji, než předpokládal první návrh vlády.

Článek

Pozvolné zdražení, o kterém rozhodla koalice ve čtvrtek, se dotkne většiny občanů. Ekonomové i podnikatelé pomalejší zdražení přivítali, současně však na adresu vlády i koalice nešetřili kritikou zejména proto, že se dál nerozpracovávají parametry penzijní reformy a debata se vede jen okolo sazeb daně z přidané hodnoty.

Z něčeho se důchodová reforma zaplatit musí, řekl Právu ke změnám DPH, se kterými přišla ve čtvrtek koalice, člen NERV, ekonom Miroslav Zámečník. Nyní ale podle něj nastává doba, kdy se po mediálních přestřelkách a debatách o ceně mléka či knih začneme seriózně bavit o skutečně reálné podobě důchodové reformy.

„Na kritiku penzijní reformy koalice neodpověděla“

„To je totiž zásadní problém, se kterým se přes změny sazeb DPH prakticky nepohnulo, na výtky a kritiku penzijní reformy totiž vláda ani koalice zatím neodpověděla. Otázkou například je, zda skutečně budou na reformu penzí stačit dva nepovinné pilíře,“ řekl Právu Zámečník. Debata o podobě penzijní reformy podle něj ale nekončí a ani končit nemůže.

Je to zoufalý akt.
ekonomka Markéta Šichtařová

„Hospodářská komora České republiky varovala před dopady jednotné sazby DPH ve výši 20 %. Proto jsme nyní spokojeni se záměrem vládní koalice sjednotit sazby DPH na 17,5 procenta,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Hospodářská komora navrhovala sjednocení sazeb DPH ve výši 17 %, ale i tento nový záměr koaličních stran považujeme za přijatelný. Jsme rádi, že bylo přihlédnuto k racionálním argumentům a naše diskuse s vládou a panem premiérem skončila tímto rozhodnutím. „Je to dobré řešení pro průmysl, podnikatele i všechny občany této země,“ sdělil Právu Kužel.

Šichtařová: Je to zoufalý akt

„Je to zoufalý akt,“ řekla Právu ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance v reakci na změnu návrhu na sjednocení sazeb DPH. Vláda si s daněmi hraje jak kluci na písku, během čtrnácti dnů řeší už druhou variantu. Samozřejmě pro ekonomiku je příjemnější, když DPH bude místo deset, čtrnáct procent. Ale v ekonomice má něco být stabilní, něco má platit, aby s tím podnikatelé a investoři mohli pracovat. Vláda změní svůj původní návrh bez jakékoli analýzy, propočtů, zkouší, co jí projde pod tlakem veřejného mínění.

„Vůbec netuší, kolik nakonec vybere, zda to bude stačit. Potvrzuje se, že změny DPH nesouvisejí s penzijní reformou, ale je to jen látání děr v rozpočtu. Proč zrovna 17,5 procenta, proč ne 18 procent. A bude to platit za týden,“ ptá se ekonomka Šichtařová. Ekonomika potřebuje jistotu, stabilitu, dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám