Hlavní obsah

Potíže Číny zasáhnou českou ekonomiku přes Německo

Právo, Novinky, Jakub Svoboda, Tomáš Volf

Zpomalení růstu čínské ekonomiky, které v posledních dnech provází strmý pád tamních akcií, ovlivní v příštích měsících českou ekonomiku zřejmě jen omezeně. Zejména některé strojírenské firmy by ale mohly mít v případě utlumení poptávky v Číně problémy, shoduje se většina analytiků. ČR je totiž významným dodavatelem německých firem, jejichž výrobky pak míří na čínský trh.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro Česko je důležité, jak se s problémy v Číně vyrovná hlavně německá ekonomika, jejíž výkonnost je pro tuzemské podniky zásadní. Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka závisí na Číně zhruba 3,3 procenta českého hrubého domácího produktu (HDP). Klíčová je přitom právě poptávka velkých exportérů z Německa.

Ekonom Raiffeisenbank‎ Aleš Michl tvrdí, že Česko je na Číně závislejší, než bychom si mysleli.

„Co nejvíce vyvážíme do Německa? Podle statistiků díly a příslušenství k motorovým vozidlům. Až druhá v pořadí jsou auta. Traduje se, jak jsme závislí na Německu. Vezměte si ale, že všechny díly, dráty, kabely, displeje a sedadla jsou hodnotově pro český vývoz do Německa dvakrát podstatnější než auta. Většina těch dílů se v Německu dá dohromady, přidá se k tomu výzkum, vyleští se to, zabalí a zamíří do USA, zbytku Evropy, no a právě Číny,“ říká Michl.

„Proto je klišé říkat, že jsme šíleně závislí na Německu, když vyvážíme díly, které jsou tam smontovány a exportovány dál. Jsme závislí na Číně víc, než si myslíme – tam se rodí poptávka po německých, potažmo českých exportech. Když Čína půjde dolů, nás to se zpožděním zabrzdí,“ dodal.

Dopad na Německo podle něj může být velký, až procentní bod růstu HDP, který by mohl srazit růst Česka kolem 0,5 procentního bodu.

Propad se dal čekat

Ekonomka Markéta Šichtařová naopak obavy mírní. „Negativní vliv oslabené čínské poptávky na český či německý export bych nepřeceňovala. To se totiž negativně dotkne hlavně masy chudších a středně příjmových Číňanů. Ale Česko a Německo nevyvážejí do Číny mnoho levného spotřebního zboží, které tyto vrstvy mohou spotřebovávat,“ řekla.

ČR a Německo do Číny vyvážejí vedle aut hlavně luxusní zboží a průmyslové celky.

Hrozba pro české a německé podniky spočívá podle Šichtařové v tom, že čínské zpomalení se může skrze zahraniční obchod a finanční trhy přelít do celého světa. „Celý svět nejspíš mírně zpomalí. A tím se zkomplikují odbytové možnosti,“ vysvětlila analytička.

Akcie v Číně klesají už pátý den po sobě, i když mírněji, než začátkem týdne. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka se propad dal čekat.

„Problémem je, že zpomalující ekonomika odhaluje dlouho budované nerovnováhy a bubliny na mnoha trzích v Číně, z nichž nejmarkantnější byly právě akcie. Sama čínská vláda podporou investic obyvatelstva do akcií přispěla k tomu, že akcie v posledním roce dramaticky zhodnocovaly; jejich ceny se odpoutaly od jakýchkoliv fundamentů a nyní jsme svědky pádu z nereálných výšin,“ řekl.

Podle nedávné analýzy Credit Suisse v Číně vzniká bublina i na trhu nemovitostí. Propad cen bytů a domů a následné problémy se splácením hypotečních úvěrů dokáží hospodářství napáchat velké škody a zasáhnout finanční trhy, jak ukázaly nedávno příklady Spojených států nebo Španělska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám