Hlavní obsah

Poště loni klesl zisk o polovinu na 110 miliónů, od státu dostala půl miliardy

• Aktualizováno

České poště loni klesl konsolidovaný zisk o 48 procent na 110 miliónů korun. Od státu dostala na základní služby půl miliardy, o 100 miliónů méně než o rok dříve. Firma přidávala zaměstnancům 400 miliónů korun. O výsledcích informoval ve čtvrtek mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Výsledek pozitivně ovlivnily zejména vyšší výnosy z balíkových a mezinárodních zásilek, výnosy ze svozu a zpracování hotovosti, výnosy z obstaravatelské činnosti a také úsporná opatření v provozních nákladech jako například přechod telefonování přes internetový protokol.

Kompenzace univerzální služby od státu loni klesla ze 600 miliónů na 500 miliónů korun a dále pak pokračoval pokles poptávky po tradičních poštovních službách, jako jsou listovní zásilky nebo poukázky.

„Výsledek ovlivnil také nárůst osobních nákladů o více než 400 miliónů korun v souvislosti s navýšením mezd a výplatou mimořádné odměny tarifním zaměstnancům v návaznosti na nařízení vlády k úhradě nákladů univerzální služby za roky 2013 a 2014 v celkovém objemu 200 miliónů,“ dodal Vitík.

Podnik provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Zhruba 500 pošt již převedl na partnerské provozovatele. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami okolo 20 miliard korun zaměstnává asi 30 000 lidí.

V současnosti je vypsán tendr na nového generálního ředitele, který má nahradit Martina Elkána. Ten musel po dohodě s ministrem vnitra odejít ke konci února. Podnik vedl od roku 2014. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám